Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

V roku sv.Cyrila a Metoda budú na rôznych miestach SR mnohé podujatia

Pápež Ján Pavol II. v decembri 1980 vyhlásil svätých bratov Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy a tento cirkevný sviatok sa slávi 14. februára.

Bratislava 25. januára (TASR) - Pri príležitosti slávenia 1150. výročia príchodu vierozvestcov svätých Cyrila a Metoda na územie našich predkov sa počas roka 2013 uskutočnia v celej SR početné duchovné a kultúrne podujatia približujúce život a misiu týchto solúnskych bratov. Pripravujú sa bohoslužby, katechézy o odkaze sv. Cyrila a Metoda, prednášky o význame ich misie, konferencie, výstavy, prezentácie kníh a ďalšie aktivity.

Na území dnešného Slovenska síce už bolo kresťanstvo pred príchodom solúnskych bratov, ako to potvrdzujú viaceré archeologické nálezy napríklad z Bratislavy - Rusoviec, alebo odkrytie ranokresťanskej kaplnky na Devíne, pochádzajúcej zo 4. storočia. Sv. Cyril a Metod však priniesli našim predkom evanjelium v im zrozumiteľnom jazyku, písmo - hlaholiku, ktoré vytvoril Konštantín-Cyril ešte pred odchodom na Veľkú Moravu, kam bratia prišli v roku 863, a preložil do slovanskej reči základné dokumenty kresťanskej vierouky. Bol medzi nimi napríklad výber z evanjeliových čítaní - Evanjeliár. Umožnili tak šírenie kresťanstva, kultúry a vzdelania na tomto území. Významná je aj skutočnosť, že sv. Cyrilovi a Metodovi sa podarilo v Ríme presadiť u pápeža Hadriána II. to, aby sa slovanská reč stala ďalším liturgickým jazykom, v ktorom sa mohli konať kresťanské bohoslužby.

Medzi aktivitami v Roku sv. Cyrila a Metoda na Slovensku sú takmer každý mesiac prednášky predstavujúce verejnosti, najmä mládeži, osobnosť svätých vierozvestcov, v rímsko a gréckokatolíckych kostoloch budú spomienkové podujatia, uskutočnia sa púte na Slovensku i v zahraničí, v Trebišove pripravujú výstavu zreštaurovaných liturgických kníh a predmetov, v Košickej arcidiecéze bude konferencia Viera a veda za spoluúčasti Slovenskej akadémie vied. V máji sa uskutoční konferencia na tému Kultúrna identita gréckokatolíkov vo svetle cyrilo-metodského dedičstva. Jedným z plánovaných podujatí v júni tohto roku je požehnanie sochy sv. Konštantína filozofa pred rovnomennou univerzitou v Nitre.

Viaceré aktivity sa uskutočnia pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda v SR -4. a 5. júla. Budú medzi nimi oslavy a púť v Nitre, slávnosti evanjelikov na Branči a ďalšie.

Pápež Ján Pavol II. v decembri 1980 vyhlásil svätých bratov Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy a tento cirkevný sviatok sa slávi 14. februára. Pri príležitosti tohto sviatku sa uskutočnia aj púte do Ríma.

V rámci Roku sv. Cyrila a Metoda sa v Bratislavskej arcidiecéze koná cyklus rozjímaní a modlitieb s názvom Obnovme našu vieru, ktoré vedie predseda KBS, bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Slávenie Roka sv. Cyrila a Metoda na Slovensku potrvá do konca decembra 2013.