Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Výstava M. Klimčák a Proglas je venovaná pamiatke bratov zo Solúna

Spomínaná výstava s názvom Mikuláš Klimčák a Proglas je vyvrcholením niekoľko rokov trvajúceho výtvarného projektu, informovala TASR jeho autorka Mária Mišíková z humenského VOS.

Humenné 28. januára (TASR) - Výber z tvorby umelca Mikuláša Klimčáka ako aj výtvarné práce detí a mládeže sú súčasťou aktuálnej výstavy, ktorá je umiestnená v priestoroch Vihorlatského osvetového strediska (VOS) v Humennom. Venovaná je 1150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.

Spomínaná výstava s názvom Mikuláš Klimčák a Proglas je vyvrcholením niekoľko rokov trvajúceho výtvarného projektu, informovala TASR jeho autorka Mária Mišíková z humenského VOS. Táto kultúrna inštitúcia v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej koordinovala v rokoch 2001 až 2009 výtvarné ako aj vzdelávacie aktivity detí, mládeže a pedagógov z viacerých regiónov Slovenska.

"Cieľom projektu bolo priblížiť osobnosť a dielo Mikuláša Klimčáka, oceniť etické, estetické a duchovné posolstvo jeho tvorby, ktoré má význam aj pre súčasné formovanie mladých. Slovanská história a mytológia, cyrilo-metodská tradícia, ikonografia, ale aj motívy slobody a nezávislosti v jánošíkovskej téme, boli bohatým žriedlom inšpirácie a poznania," priblížila Mišíková.

Ako dodala, súčasťou uvedeného niekoľkoročného projektu boli semináre, tvorivé dielne pre žiakov a pedagógov s rôznymi výtvarnými technikami ako aj súťaže a výstavy zhotovených prác. V priebehu týchto podujatí sa 2100 detí a mladých ľudí z celého Slovenska zoznámilo s ikonografiou, historickými fragmentmi Veľkej Moravy, jej dejinami a prvotným písmom Slovanov. Zároveň navštívili viacero objektov disponujúcich tvorbou M. Klimčáka.

Aktuálna výstava v priestoroch VOS, ktorá potrvá do konca januára, ponúkla v uplynulých týždňoch jej návštevníkom okrem diel spomínaného autora aj ukážku najlepších prác detí a mládeže reagujúcich v uplynulých rokoch na jeho tvorbu. "Výstava je našim osobitým príspevkom k 1150. výročiu príchodu solúnskych bratov na Veľkú Moravu," uzavrela Mišíková.

Maliar, sochár, ilustrátor či filozof Mikuláš Klimčák je rodákom z Humenného. Jeho tvorba je obsahovo zameraná na počiatky slovenských národných dejín a obdobie Veľkej Moravy. Je autorom menších no aj množstva monumentálnych diel, ktoré zdobia priestory najvýznamnejších slovenských inštitúcií. Jeho šesť metrov dlhý a takmer tri roky ručne tkaný gobelín Byzantská misia na Veľkej Morave skrášľuje historické priestory Bratislavského hradu. Ďalšie Klimčákovo dielo, bájny vták Fénix vytvorený textilnou technikou art protis, je umiestnený v budove Národnej rady SR.