Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

Národná púť do Ríma za účasti biskupov Slovenska bude 26.-28. februára

Účastníci Národnej púte do Ríma navštívia i Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila Metoda, ktoré budúci rok oslávi 50. výročie vzniku.

Bratislava 24. februára (TASR) - Národná púť do Ríma je jednou z hlavných akcií, ktorou si Konferencia biskupov Slovenska (KBS) pripomenie 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Uskutoční sa od 26. do 28. februára 2013 za účasti členov KBS - biskupov Slovenska.

"Chceme putovať ku Katedre sv. Petra v Ríme i k Svätému otcovi do Vatikánu. Cieľom je, aby sme si vďaka putovaniu na sväté miesta obnovili svoje korene, posilnili vieru a v jubilejnom Roku sv. Cyrila Metoda oslávili našich vierozvestcov. Tých si pripomenieme i na miestach, ktoré osobne navštívili," povedal výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský.

Hlavný program púte je rozložený do troch dní v Ríme a Vatikáne. Spoločný je naplánovaný v rímskej Bazilike Santa Maria Maggiore a v Kostole sv. Praxedy, kde sa majú konať slovenské sväté omše.

Pútnici sa spoločne stretnú i pri slávení bohoslužby v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, ako aj na poslednej generálnej audiencii so Svätým otcom Benediktom XVI., ktorá sa uskutoční v stredu 27. februára.

Účastníci Národnej púte do Ríma navštívia i Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila Metoda, ktoré budúci rok oslávi 50. výročie vzniku. Prezrú si aj Baziliku sv. Klementa. Práve v nej je pochovaný sv. Cyril, ktorý so sv. Metodom priniesol ostatky sv. Klementa do Ríma pápežovi Hadriánovi II. Súčasťou programu púte je aj prehliadka Baziliky sv. Pavla za hradbami, Baziliky sv. Jána v Lateráne a ďalšie zaujímavé miesta.

Púť v jednotlivých diecézach na Slovensku organizujú spolupracujúce cestovné kancelárie www.awertour.sk, www.awertravel.sk, ktoré pripravili niekoľko možností absolvovania programu pre pútnikov s tým, že všetkým zaistia ich účasť na spoločných sláveniach.