Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Organizácia amerických Slovákov pripravila púť do Ríma a na Slovensko

Koloseum Foto: TERAZ.sk/Martina Miksová

Púť má dve časti. V týchto dňoch sú jej účastníci v Ríme, kde majú v programe návštevu štyroch patriarchálnych bazilík, ako i mnohých chrámov a historických pamiatok.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Americká organizácia Slovak Catholic Federation (Združenie slovenských katolíkov) pripravila Púť viery amerických Slovákov do Ríma a na Slovensko pod vedením kňaza slovenského pôvodu, Rev. Philipa A. Altavillu, národného predsedu tohto krajanského združenia.

Táto mimoriadna púť má dve časti. V týchto dňoch (15.-19. apríla) sú jej účastníci v Ríme, kde majú v programe návštevu štyroch patriarchálnych bazilík, ako i mnohých chrámov a historických pamiatok. Zúčastnia sa aj na oslavách 50. výročia založenia Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

V sobotu 20. apríla americkí Slováci pricestujú z Viedne do Bratislavy a na Slovensku budú do 26. apríla.

Táto mimoriadna púť sa koná v kontexte troch výročí: Roku viery pri príležitosti 50. výročia otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu, 50. výročia založenia Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorý vznikol vďaka vízii a úsiliu kardinála Jozefa Tomka a za pomoci biskupa Andreja Grutku a mnohých angažovaných Slovákov z Ameriky a Kanady, a napokon Roku sv. Cyrila a Metoda, ktorý pripomína 1150. výročie príchodu týchto slovanských vierozvestcov na územie našich predkov. "Púť je pre účastníkov príležitosťou prehĺbiť katolícku vieru a slovenskú identitu. Hoci navštívime mnoho historických a kultúrnych pamiatok, ide predovšetkým o duchovnú púť na prehĺbenie viery," uviedol predseda americkej krajanskej organizácie Rev. Philip A. Altavilla.

Počas bohatého programu na Slovensku americkí Slováci navštívia Bratislavu, Šaštín, Trnavu, Nitru a ďalšie miesta. Stretnú sa s viacerými predstaviteľmi katolíckej cirkvi na Slovensku, napríklad s bratislavským pomocným biskupom Mons. Jozefom Haľkom, ktorý bude pre nich celebrovať sv. omšu v šaštínskej Národnej bazilike Sedembolestnej Panny Márie.

Pred návratom do USA pútnici zavítajú aj do Českej republiky na Velehrad, ktorý je známym miestom cyrilo-metodského kultu na Morave.