Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Najnovší pamätník sv. Cyrila a sv. Metoda je v Nových Zámkoch

Žilinská diecéza oslávila 14. februára 2013 sviatok hlavných patrónov sv. Cyrila, mnícha a sv. Metoda, biskupa a 5. výročie svojho zriadenia na celodiecéznej kňazskej rekolekcii v Katedrále Najsvätejšej Trojice (na snímke) v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najnovším pamätníkom, pripomínajúcim účinkovanie vierozvestov medzi našimi predkami, je ich bronzové súsošie v Nových Zámkoch.

Bratislava 24. februára (TASR)- Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti prináša prehľad pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva.


Najnovším pamätníkom, pripomínajúcim účinkovanie vierozvestov medzi našimi predkami, je ich bronzové súsošie v Nových Zámkoch. Nachádza sa v parkovom priestore za Kláštorom Rehole menších bratov Františkánov, v historickej časti mesta. Pamätník slávnostne odhalili v Deň sv. Cyrila a sv. Metoda, 5. júla 2011. Jeho autorom je novozámocký rodák, akademický sochár Roman Hrčka.

Súsošie je poňaté veľmi originálne. Solúnski bratia stoja v dynamickom postoji na nie celkom otvorenej knihe, ktorá symbolicky predstavuje aj jednoduché plavidlo - plť na búrlivej hladine rieky. Pri plavbe cez ňu si pomáhajú dlhou tyčou zakončenou dvojkrížom. Nie sú oblečení v duchovnom habite, ale v dobovom cestovateľskom šate. Na dvojstrane roztvorenej knihy možno vidieť niekoľko písmen hlaholiky.