Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Cyrilometodské jubileum si pripomenú aj v Solúne

Na snímke pravoslávny chrám sv. Cyrila a Metoda v Solúne. Foto: FOTO TASR/Pavol Demeš

Súčasťou osláv budú medzinárodné konferencie spojené s výstavami.

Solún 19. marca (TASR) - Druhé najväčšie grécke mesto Solún sa rozhodlo v roku 2013 usporiadať viacero spoločensko-kultúrnych podujatí venovaných sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorí sa tu narodili.

Solún má spolu so svojím okolím vyše milióna obyvateľov. Tieto akcie sú priamou odozvou na oslavy okrúhleho, 1150. výročia príchodu apoštolov Slovanov na územie Veľkej Moravy, ktoré si pripomíname na Slovensku a v Českej republike. Medzinárodné konferencie spojené s výstavami sa pripravujú na mesiac máj a november a zúčastnia sa na nich aj predstavitelia zo Slovenska.

Na snímke profesor Anthony-Emil Tachiaos, prezident Centra kultúrneho dedičstva Cyrila a Metoda v Solúne.
Foto: FOTO TASR/Pavol Demeš
Hlavným poradcom magistrátu Solúna pre problematiku týchto spomienkových podujatí je profesor Anthony-Emil Tachiaos, autor početných historických prác o týchto slávnych rodákoch a zakladateľ Centra kultúrneho dedičstva Cyrila a Metoda v Solúne.

Na základe informácií honorárneho konzula Slovenskej republiky v Solúne Konstantinosa Mavridisa mesto plánuje v tomto jubilejnom roku pomenovať areál v okolí moderného chrámu sv. Cyrila a Metoda, ležiaceho neďaleko pobrežia, na Slovenský park.