Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Cyril Vasiľ a cyrilometodské dedičstvo

na snímke arcibiskup Cyril Vasiľ, Rím, 2013 Foto: TASR/Pavol Demeš

Mons. Vasiľ je dnes najvyššie postaveným slovenským kňazom v katolíckej cirkevnej hierarchii.

Bratislava 4. júla (TERAZ.sk) - Medzi ľudí, ktorí odkaz solúnskych bratov nielen do hĺbky pochopili, ale aj významne prispeli k jeho šíreniu, patrí košický rodák, žijúci v Ríme arcibiskup Cyril Vasiľ (nar. 1965). Mons. Vasiľ je dnes najvyššie postaveným slovenským kňazom v katolíckej cirkevnej hierarchii. Z poverenia pápeža je od roku 2009 sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi. Tento skromný a vzdelaný profesor pôsobiaci na niekoľkých univerzitách mal v júni 2009 svoju prvú arcibiskupskú omšu v Bazilike Santa Maria Maggiore, v chráme, kde došlo v roku 867 za prítomnosti Cyrila a Metoda k uznaniu starosloviečiny za oficiálny liturgický jazyk. Dejinný oblúk sa vtedy zvláštnym spôsobom uzavrel – v Bazilike Santa Maria Maggiore sa konala cirkevnoslovanská liturgia a arcibiskupom sa stáva slovenský muž menom Cyril.

Mons. Cyril Vasiľ pravidelne navštevuje Slovensko. V sobotu, 6. júla 2013, bude celebrovať omšu v najväčšom kostole sv. Cyrila a Metoda na Slovensku v Terchovej. Veľmi jasne a prísne pripomína, v čom spočíva odkaz sv. Cyrila a Metoda. Na sviatok apoštolov Slovanov pred dvoma rokmi v Nitre povedal tieto, stále aktuálne, slová:
„Lebo by stálo za to, najmä dnes, keď sa v širokých vrstvách našej spoločnosti stretávame so stratou dôvery v súdy a v súdne procesy, spomenúť si na druhý článok prvého cyrilo-metodského civilného zákonníka, ktorý ustanovoval: „neslobodno ani raz prijímať svedkov, ktorí boli kedy usvedčení, že luhajú, prestupujú zákon Boží, alebo hovädský život vedú”. Ak v duchu cyrilo-metodského dedičstva sa takéto kritérium uplatňuje na svedkov, o čo viac by sa malo uplatňovať na tých, ktorých si slobodne volíme a ktorých môžeme slobodne poslať aj preč zo scény verejného života, najmä ak boli – a to niekedy dokonca nielen raz, ale aj viac razy – verejne usvedčení, že luhajú.“

Mons. Cyril Vasiľ príde na Slovensko nielen oslavovať 1150. výročie príchodu solúnskych bratov, ale určite sa dotkne i nástojčivých tém dneška. V duchu cyrilometodského dedičstva.