Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Vyšiel zborník z konferencie k príchodu vierozvestov

Zborník vyšiel už v dvoch vydaniach, distribuovaný bol predovšetkým do inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK, ale dostupný je aj ďalším záujemcom.

Trnava 26. januára (TASR) – Pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu vyšiel zborník príspevkov z programovej konferencie, ktorý vydal Úrad Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Krajská samospráva pripravila na jubilejný rok do 200 podujatí pre verejnosť, školy, mládež a ďalšie skupiny obyvateľov s cieľom pripomenúť najdôležitejší medzník v dejinách slovenského národa.

Viaceré podujatia sa už v školách či kultúrnych zariadeniach uskutočnili. Medzi prvými bola konferencia za účasti predstaviteľov krajských a mestských samospráv, vysokých škôl, cirkvi, kultúrnych a spoločenských inštitúcií TTSK. Rokovanie pozdravil aj prezident SR Ivan Gašparovič a jej konanie vyzdvihol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Vystúpenia, ktoré na podujatí odzneli, sú v zborníku, zostavovateľom ktorého je predseda TTSK Tibor Mikuš. Ten na podujatí hovoril o cyrilo-metodskej tradícii na území dnešného TTSK.

Otázke cyrilo-metodskej tradície v tisícročných dejinách Slovenska sa venoval kardinál Ján Chryzostom Korec, arcibiskup Róbert Bezák vystúpil k aktuálnemu odkazu sv. Cyrila a Metoda pre našu súčasnosť. Príspevok rektora Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Matúša je o odkaze vierozvestov pre rozvoj vzdelanosti a riaditeľa Spolku sv. Vojtecha Vendelína Plevu o cyrilo-metodskej tradícii vo vydaniach spolku. Zástupca Stálej misie SR pri Rade Európy Emil Kuchár sa venoval Slovensku v rodine Rady Európy a Juraj Hladký z Trnavskej univerzity odrazu cyrilo-metodskej a postcyrilo-metodskej christianizácie v názvoch obcí a riek.