Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

D. Čaplovič odmieta politickú zodpovednosť za obnovenie štrajku

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Čaplovič nechápe, prečo po prerušení štrajku zo strany školského odborového zväzu vyšli stovky študentov a učiteľov do ulíc.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) tvrdí, že nenesie politickú zodpovednosť za to, ak učitelia na budúci týždeň obnovia štrajk. "Politickú zodpovednosť za to v podstate nenesiem. Stále tvrdím, že bojujem za tých učiteľov, robím všetko pre tých učiteľov, dlhodobo s nimi komunikujem, na rozdiel od predchádzajúcich ministrov," odpovedal minister v diskusnej relácii STV O päť minút 12 na otázku, či je v prípade obnovenia štrajku alebo protestov ochotný vyvodiť politickú zodpovednosť.

Exminister školstva a poslanec za KDH Martin Fronc povedal, že o návrhu na odvolanie ministra bude opozícia určite rokovať. To, či Čaplovič sám vyvodí politickú zodpovednosť a odíde z kresla ministra, je podľa Fronca na jeho rozhodnutí. "Opozícia tieto veci vníma. Je isté, že o tom bude rokovať," dodal.

Čaplovič nechápe, prečo po prerušení štrajku zo strany školského odborového zväzu vyšli stovky študentov a učiteľov do ulíc. "Ak odborový zväz preruší štrajk a dá si oddychový čas do stredy, mali by počkať aj ostatní, ako dopadnú tieto rokovania," domnieva sa minister. Šéf rezortu vyhlásil, že vie o politikoch, ktorí štrajk politicky zneužívajú a vyvolávajú vášne. Tvrdí, že cíti politizáciu aj niektorých požiadaviek školských zamestnancov, a to najmä cez Nové školské odbory.

Fronc nepovažuje za šťastné vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý po piatkovom (30.11.) proteste asi 1000 študentov a učiteľov pred Úradom vlády vyhlásil, že podľa jeho informácií boli na tento účel zneužití študenti. Pokračovanie štrajku a protestov zo strany niektorých škôl podľa Fronca spôsobilo aj to, že vláda a odborári priebežne neinformujú o výsledkoch rokovania. "Nie sú informovaní a vzniká ľudsky normálne podozrenie a nedôvera a povedia si, keď to neriešia oni, nevieme, aký je stav riešení, tak do toho vstúpime my," podčiarkol Fronc.