Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

D. ČAPLOVIČ: Rektor Trenčianskej univerzity dávno stratil moju dôveru

Ivan Kneppo Foto: TASR

Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili 11. októbra do okupačného štrajku.

Trenčín 15. novembra (TASR) - V personálnych turbulenciách, ktoré momentálne sužujú púchovskú Fakultu priemyselných technológií (FPT) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD), je minister školstva Dušan Čaplovič na strane študentov. Rektor TnUAD Ivan Kneppo, ktorý po dekanovi FPT okamžite ukončil pracovný pomer aj jeho prodekanke, stratil ministrovu dôveru.

Ako dnes pre TASR povedal Čaplovič, ako minister nemá možnosť zasiahnuť proti personálnym krokom rektora, ruky má zviazané vysokoškolským zákonom, ktorý nemôže účelovo meniť pre kauzy na Trenčianskej univerzite. "Poslal som rektorovi list, v ktorom som mu jasne napísal, že moju dôveru už dávno stratil. Zopakoval som moju žiadosť, aby stiahol všetky zrušenia pracovných pomerov, pretože dekana a prodekanku môže odvolať iba akademický senát. Požiadal som ho, aby splnil túto požiadavku, ak chce obstáť ako rektor morálne," povedal Čaplovič.

Ministra školstva zarazila aj skutočnosť, že manželka rektora Kneppa Marta Kneppová je vedúcou oddelenia práce a miezd na rektoráte TnUAD. "Je nepredstaviteľné, aby vedúci funkcionár ktorejkoľvek inštitúcie mal vedúcu oddelenia svoju manželku. To považujem za scestné a na Slovensku unikátne," zdôraznil.

Na rektoráte je momentálne hĺbková ministerská kontrola, podľa jej výsledkov bude konať aj šéf rezortu školstva. "Ak sa tam objavia nedostatky, vtedy budem môcť konať. Po dohode s tromi reprezentáciami vysokých škôl – Rektorskou konferenciou, Študentskou radou vysokých škôl a Radou vysokých škôl, dám v prípade zistených nedostatkov návrh na odvolanie rektora a vedením TnUAD poverím iného rektora z univerzity alebo vysokej školy s podobným zameraním," uzavrel minister.

Dušan Čaplovič
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili 11. októbra do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonný postup rektora TnUAD Ivana Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi.

Minister Čaplovič, rovnako ako študenti a vedenie FPT, považujú Vavra stále za dekana. V piatok 12. októbra sa zabarikádovali študenti na svojej fakulte a odmietli vstup pracovníkom rektorátu. Na akademickej pôde v Púchove bolo mimoriadne rušno, proti pracovníkovi TnUAD, ktorý mal napadnúť púchovskú šéfku akademického senátu, tam zasahovala aj polícia.