Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

D. Čaplovič: V matematike som nebol dobrý

Podpredseda strany Smer-SD Dušan Čaplovič Foto: TASR

Budúci šéf rezortu školstva D. Čaplovič chce počas ministrovania presadzovať technické a odborné vzdelávanie. Technické a prírodné vedy musia mať zelenú, povedal v rozhovore pre Školský servis TASR.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Aj keď chce nový šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) počas ministrovania presadzovať technické a odborné vzdelávanie, priznáva, že ako študent v matematike dobrý nebol. „Technické a prírodné vedy musia mať zelenú,“ povedal v rozhovore pre Školský servis TASR. Ako študenta ho najviac bavili predmety dejepis, geografia, občianska či slovenčina – avšak viac literatúra ako diktáty.

Výučbu dejepisu na školách označuje vyštudovaný historik a archeológ za veľmi zlú, pretože je postavená na menách a dátumoch. Dôležité podľa neho je komplexné podanie slovenských a európskych dejín, nie ich vyučovanie osobitne, ako je to dnes na školách zvykom.

Popri práci poslanca prednášal D. Čaplovič dvakrát za semester na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Išlo o výberovú prednášku, ktorá zahŕňala približne osem storočí dejín. Počas prednášok používal kvôli lepšej obrazotvornosti mapy. "Ja ich učím v podobenstvách, veci z histórie dávam do súvislosti. Musím dejiny učiť tak, aby to bolo príťažlivé. Netrápim študentov s tým, ktorý kráľ mal akú kráľovnú, či mal päť kráľovien, či šesť, aké mali mená", povedal budúci minister školstva. Študentom dával priestor na otázky, podľa ktorých ich testoval a videl, kto ho počúval a kto nie. "Snažím sa ich v podstate získať, pretože nemám rád, keď tam niekto iba sedí, pospí si, pretože bol možno deň predtým na nejakom dobrom žúre, aj keď aj to viem pochopiť", hovorí Čaplovič o svojich študentov.

Pre učiteľské povolanie ho získala učiteľka v prvej triede, no ovplyvnili ho aj ďalší pedagógovia. Učiteľ slovenčiny a dejepisu na strednej škole mu nosil knihy na čítanie, dôležitými boli pre šéfa rezortu školstva aj univerzitní učitelia. "To sú osobnosti, na ktoré rád spomínam, pretože ma neviedli za ruku, ale tvrdo odo mňa požadovali na jednej strane samostatnosť uvažovania, na druhej strane mi vtĺkali do hlavy, aby som si vážil poznatky, a išiel aj po tom, čo je neznáme. Čiže aby som nečítal len knihy, ale aj študoval archívy, studnicu poznania,“ spomína.
O svojich študentoch sa vyjadruje prevažne pozitívne. "Ja ich mám rád, pretože ja tam chodím aj preto, že pri nich omladnem, trošku sa nabíjam, dobíjam si svoje baterky." Školstvo chce robiť príťažlivejšie práve v spolupráci so študentmi. Na pomoc si plánuje prizvať Študentskú radu vysokých škôl, ako aj stredoškolskú radu či ďalšie študentské orgány. Dušana Čaploviča môžu študenti nájsť aj na Facebooku a má aj vlastnú internetovú stránku.

Karolína Lacová, Univerzita Konštantína Filozofa Nitra