Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

D. ČAPLOVIČ: Vedenie univerzity popiera akademické slobody

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Za nemysliteľné považuje minister Dušan Čaplovič to, aby 23 rokov od revolúcie boli prenasledovaní tí, ktorí prejavia iný názor.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Vedenie trenčianskej univerzity podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) popiera akademické slobody.

"Dialóg zamenilo za nátlak a nad zákony nadradilo osobnú svojvôľu," konštatoval po návšteve púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnuAD).

Medzi štrajkujúcich študentov zavítal v sobotu 17. novembra v neskorých nočných hodinách, aby sa informoval o súčasnom stave štrajku. Vedenie univerzity neustále vyvíja a zostruje nátlak na študentov a predstaviteľov fakulty priemyselných technológií.

Za nemysliteľné považuje Čaplovič to, aby 23 rokov od revolúcie boli prenasledovaní tí, ktorí prejavia iný názor.

"Ak si rektorát objednal súkromnú bezpečnostnú službu, ktorá môže od 14. novembra tohto roka do 31. januára 2013 použiť násilné prostriedky v priestoroch univerzity, teda aj púchovskej fakulty, je zrejmé, že terčom nebudú vandali, ale študenti a zamestnanci fakulty, ktorí sa domáhajú práva a spravodlivosti," konštatoval.

Myslí si, že objednanie si SBS, ako aj neustály monitoring emailovej korešpondencie fakulty, sú dôkazom využívania sily tam, kde nestačia argumenty a prevláda strach z dialógu.

Fakulta priemyselných technologií v Púchove, ktorá je od 12. októbra 2012 v okupačnom štrajku.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Čaplovič je naďalej v kontakte so študentmi a predstaviteľmi púchovskej fakulty. Súčasne detailne sleduje situáciu, ktorá sa týka jej možného násilného presťahovania do Trenčína, a to bez súhlasu akademického senátu. Informácie TASR poskytol hovorca ministra Michal Kaliňák.

Študenti púchovskej fakulty TnuAD vstúpili 11. októbra do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na jej plánované presťahovanie do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonný postup rektora TnUAD Ivana Kneppa, ktorý zrušil pracovný pomer dekanovi fakulty Jánovi Vavrovi a prodekanke Darine Ondrušovej. V piatok 12. októbra sa zabarikádovali študenti na svojej fakulte a odmietli vstup pracovníkom rektorátu.