Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Ďalší ročník festivalu Zogrod máme za sebou

Foto: Andrea Barčáková/TASR

Deviaty ročník kultúrneho festivalu Zogrod 2012 privítal návštevníkov cez víkend v zamagurskej dedinke Malá Franková, ležiacej na severovýchode Slovenska

Malá Franková 31. júla (TASR) - Program sa začal o 16.00 hodine slávnostným otvorením výstavy Ľudia a krajina. Svoju tvorbu predstavili piati umelci zo Slovenska - Vladislav Zabel, Zuzana Kiraľyaová, Peter Sojka, Jozef Srna a Vladimír Demeter, účastníci deviateho ročníka maliarskeho sympózia.


Foto: Andrea Barčáková/TASR


V priebehu festivalu si návštevníci mohli pozrieť aj starý zrekonštruovaný automobil - veterán Škoda 1101 tudor, ktorého majiteľom je Donát Čarnogurský. Zaujímavosťou je, že auto je plne funkčné a je aj dnes schopné jazdiť na cestách. Na opravu a spojazdnenie veterána treba niekedy veľa hodín práce. "Prečítal som si jednu knihu, prišiel som aj k veteranistom, aby som sa niečo od nich naučil, hovorí o svojom koníčku D. čarnogurský. Mal som to v srdci a oni vycítili, ak by som špekuloval a chcel bchodovať, tak by ma k sebe nepustili, dodal.
Po vernisáži sa začal program domácich, goralských, folklórnych súborov. S tancami a spevmi sa predstavili folklórne súbory Frankovčan a detský súbor Furmanček. Potom ich na pódiu vystriedal súbor Maguranka zo Spišskej Starej Vsi.

Foto: Andrea Barčáková/TASR


Spev a tanec o 20.00 hodine vystriedala divadelná hra S kšefty nejsou žerty, s ktorou na festival prišlo divadlo Ramagu zo Spišskej Starej Vsi. Diváci sa ešte mohli tešiť z hudobného vystúpenia mladých talentovanych hudobníkov a spevákov Nataše Mikulovej a Petra Gábora. Na záver prišlo na rad premietanie filmu eŠteBák z dielne Juraja Nvotu.
Organizátorom podujatia sú spoločnosť IPEC, Galéria Prokop a obec Malá Franková. Samotnú výstavu mali na starosti galeristka Natália Prokopová z Pezinka a Vladislav Zabel, ktorý je zároveň jedným z autorov vystavených prác.

Andrea Barčáková, Katolícka univerzita Ružomberok