Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Dána, ktorý zavraždil svoje dve dcéry, odsúdili na doživotné väzenie

Foto: TASR/AP

Otec omámil dcérky podaním sedatíva. Následne za pomoci horľaviny podpálil vozidlo, v ktorom spali pripútané obete.

Postupim 31. mája (TASR) - Na doživotné väzenie odsúdili dnes v nemeckom Postupime štyridsaťjedenročného Dána, otca dvoch dievčat vo veku deväť a desať rokov, ktorých zuhoľnatené telesné pozostatky sa našli v auguste 2011 v automobile s dánskym evidenčným číslom v lesoch severne od tohto nemeckého mesta.

Krajinský súd v Postupime uznal obžalovaného vinným z dvojnásobnej vraždy, ktorej motívom bola zatrpknutosť a bezvýchodiskovosť. Tú muž pociťoval po prehratom spore s exmanželkou o právo vychovávať obe obete. Prokuratúra žiadala pre neho rozsudok za dvojnásobnú vraždu z prízemných pohnútok, obhajoba klasifikovala zločin ako zabitie. Nemecká justícia napokon nekonštatovala osobitnú vážnosť viny odsúdeného, v prípade ktorej by po 15 rokoch za mrežami nebol mohol dúfať v podmienečné prepustenie na slobodu.

Otec omámil dcérky podaním sedatíva. Následne za pomoci horľaviny podpálil vozidlo, v ktorom spali pripútané obete.

Pôvodne Dán, ktorý sám utrpel ťažké popáleniny, polícii tvrdil, že došlo k nešťastiu. Napokon sa však k činu priznal. Aj keď obete zhoreli na nepoznanie, s pomocou DNA a zubných záznamov sa ich podarilo identifikovať ako sestry Sofie a Marlene Marie Rudgaardové.

Dánske médiá už v skorom štádiu vyšetrovania upozorňovali na fakt, že sa v roku 2009 rozvedení rodičia dievčat sporili o právo vychovávať ich.