Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

D. Čaplovič: Dekanom fakulty priemyselných technológií je stále Vavro

Minister školstva Dušan Čaplovič (uprostred) hovorí k médiám po návšteve Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Doplnil, že dekan zostáva dekanom, pretože aj vo vysokoškolskom prostredí musia existovať demokratické princípy a dekana môže odvolať len ten, kto ho zvolil.

Púchov 23. októbra (TASR) – Profesor Ján Vavro je stále dekanom Fakulty priemyselných technológií (FPT) v Púchove. Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Ivan Kneppo v piatok na rokovaní u ministra školstva sľúbil, že mu vráti všetky kompetencie vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu. Sľub však nedodržal a na dnešné stretnutie do Púchova neprišiel. Média o tom dnes informoval minister školstva Dušan Čaplovič.

„Poznal som ho (Kneppa – pozn. TASR) ako kvalitného vedeckého pracovníka a myslel som si, že ak podá ruku nielen mne, ale aj ostatným členom akademickej obce, že slovo dodrží. Slovo robí chlapa. Zbabelo zutekal a chlapom v tejto oblasti nie je,“ povedal minister s tým, že Kneppovo písomné zdôvodnenie neúčasti na sľúbenom stretnutí s ministrom v Púchove je nezrozumiteľné.

Doplnil, že dekan zostáva dekanom, pretože aj vo vysokoškolskom prostredí musia existovať demokratické princípy a dekana môže odvolať len ten, kto ho zvolil, v tomto prípade akademický senát. "Rozhodnem v duchu toho, čo mi umožňuje vysokoškolský zákon. Akonáhle sa zistí pochybenie, musím sa obrátiť na Rektorskú konferenciu, Radu vysokých škôl a Študentskú radu vysokých škôl. Ak mi dve z týchto vážených inštitúcií dajú súhlas, tak poverím iného rektora vedením Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka," povedal Čaplovič.

Prípadný prechod FPT, ktorá je financovaná z dvoch tretín zo zdrojov z regiónu a jednou tretinou z eurofondov, pod Žilinskú univerzitu bude podľa ministra predmetom ďalších rokovaní. „V piatok Kneppo na ministerstve povedal, že podporí prechod FPT pod inú univerzitu a vytvorí všetky podmienky pre to, aby FPT bola v inom zväzku univerzitného charakteru. Žiaľ listom rektor podanú ruku odmietol,“ doplnil minister s tým, že by sa tak mohlo stať už od budúceho akademického roku.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič (uprostred) hovorí k študentom a zamestnancom Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Dnes popoludní sa na rektoráte TnUAD začne hĺbková ministerská kontrola v oblasti pracovnoprávnych predpisov v oblasti vysokého školstva, nasledovať bude podľa ministra aj finančná kontrola. Po jej skončení minister rozhodne tak, ako mu umožňuje zákon.

Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili vo štvrtok (11. 10.) do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonný postup rektora TnUAD Ivana Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi. V piatok (12.10.) sa zabarikádovali študenti na svojej fakulte a odmietli vstup pracovníkom rektorátu. Na akademickej pôde v Púchove bolo vo štvrtok a v piatok mimoriadne rušno, proti pracovníkovi TnUAD, ktorý mal napadnúť púchovskú prodekanku, tam zasahovala aj polícia.