Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

P. Demeš vystaví v Bratislave fotografie o živote sv. Cyrila a Metoda

Na snímke nádvorie v jednom z palácov kalifa v meste Sámarrá postaveného v prvej polovici 9. storočia od Pavla Demeša. Foto: TASR/Pavol Demeš

Záujemcovia si môžu prísť výstavu pozrieť od stredy 26. júna do 9. septembra každý deň okrem pondelka v čase od 10.00 h do 18.00 h na prízemí Bratislavského hradu.

Bratislava 20. júna (TASR) - Medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť Pavol Demeš vystaví v Slovenskom národnom múzeu na Bratislavskom hrade výstavu fotografií s názvom Po stopách sv. Cyrila a Metoda. Vernisáž sa uskutoční v utorok (25. 6.) o 16.00 h.

"Táto výstava je pokusom o fotografické curriculum vitae svätých Cyrila a Metoda," uviedol Demeš, ktorý v priebehu troch rokov navštívil miesta spojené s ich životom a dielom. Pri mapovaní života a diela svätcov sa opieral o pomoc viacerých slovenských veľvyslanectiev.

Záujemcovia si môžu prísť výstavu pozrieť od stredy 26. júna do 9. septembra každý deň okrem pondelka v čase od 10.00 h do 18.00 h na prízemí Bratislavského hradu.

Slovensko si tento rok pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Solúnski bratia boli súčasťou troch veľkých misií z poverenia byzantského cisára, a to do Arabskej ríše, Chazarskej ríše a napokon do Veľkomoravskej ríše. Fotografie zachytávajú pamiatky, ktoré sa tu zachovali z čias sv. Cyrila a Metoda alebo sú im venované.

Na Slovensku je slovanským vierozvestom zasvätených takmer 80 rímskokatolíckych, gréckokatolíckych i pravoslávnych kostolov. Ich meno nesú dve verejné univerzity v Trnave a Nitre, nemocnica v Bratislave, ako aj ďalšie inštitúcie. Vďaka slovenskej kultúrnej diplomacii boli pamätníky sv. Cyrila a Metoda umiestnené v Ríme, v nemeckom Ellwangene i pred budovou OSN v New Yorku. Na návrh Slovenska sú zobrazení na dvojeurovej minci.