Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Na detskej univerzite dnes promovali malí študenti

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Príhovor mali nielen minister školstva Peter Pellegrini a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ale aj deti.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Malí študenti 12. ročníka Detskej Univerzity Komenského (DUK) v Bratislave si dnes v aule univerzity prebrali promočné diplomy. „Stíšte sa, nerobte teraz s nami rozhovory, máme veľký deň,“ upozorňovala novinárov jedna z prísediacich dievčat. Diplom si odnieslo 258 detí, imatrikuláciu mali na začiatku prázdnin, 2. júla.

„Letné prázdniny som obetoval, pretože sa chcem radšej vzdelávať. Z každej prednášky som si zobral niečo do svojho života a viem, že sa mi to zíde, aj keď budem starší,“ povedal 11-ročný Peter z Trnavy. Študovať chce aj cez budúcoročné letné prázdniny. Už teraz rozmýšľa, že bude právnikom. Slávnostný ceremoniál odštartovali deti svojou vlastnou hymnou a hip-hopovým tancom.

„Čo poviete, deti, stretneme sa tu o rok?“ pýtal sa rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta v príhovore. „Možno ste sa pána ministra školstva pýtali na predĺžené prázdniny preto, aby ste mohli byť dlhšie našimi študentmi,“ rozosmial deti. Mičieta verí, že sa s mnohými stretne aj na zápise prvákov na univerzite.



Príhovor mali nielen minister školstva Peter Pellegrini a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ale aj deti. „Naše veľké ďakujem patrí pánovi Jurajovi Kukurovi, vďaka ktorému sme zistili, ako príjemne sa dajú stráviť letné prázdniny,“ povedal ich zástupca. Práve z iniciatívy riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru vznikla v roku 2003 detská univerzita. „Boli ste tu 43 dní, a to v lete. Prídete v septembri do školy a budete môcť hovoriť o tom, čo ste sa tu naučili,“ povzbudzoval malých študentov.

Deti počas letných prázdnin absolvovali sériu prednášok a vyše 30 zaujímavých sprievodných podujatí. Patrili medzi ne napríklad tvorivé dielne a exkurzie v Slovenskej národnej galérii (SNG), Slovenskom národnom múzeu (SNM), v Slovenskej filharmónii či návšteva členov vlády v parlamente, v ktorom chýbal premiér Robert Fico. Detská Univerzita Komenského je určená pre deti vo veku od deväť do 14 rokov. Deti, ktoré sa na prednáškach nemohli zúčastniť osobne, sa mali možnosť vzdelávať sa cez Detskú Univerzitu Online. Letnú univerzitu absolvovalo celkovo už 4025 študentov.