Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

V detskej nemocnici otvorili špeciálnu jednotku pre ťažko choré deti

Na snímke zľava autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Intermediárnu jednotka je určená pre deti s potrebou transplantácie pečene a obličiek a tiež pre tie, ktoré vyžadujú špecifickú starostlivosť.

Bratislava 3. marca (TASR) - Ťažko chorým detským pacientom môžu oddnes v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou poskytovať lepšiu starostlivosť. Otvorili tam novú intermediárnu jednotku na I. detskej klinike určenú pre deti s potrebou transplantácie pečene a obličiek a tiež pre tie, ktoré vyžadujú špecifickú starostlivosť. Vďaka tomu sa pre ne zabezpečí intenzívna starostlivosť, monitorovanie a liečba.

"Využívať ju budú aj pacienti s detskou mozgovou obrnou, psychomotorickou retardáciou, vrodenými metabolickými chorobami, geneticky potvrdenými syndrómami, po veľkých operačných výkonoch gastrointestinálneho traktu, pacientom s chronickým obličkovým ochorením a mnohým iným, čo tiež výraznou mierou prispeje k skvalitneniu a zefektívneniu starostlivosti o detského pacienta," uviedla prednostka kliniky Oľga Červeňová.

Vytvorenie špecializovaných izieb zahŕňa zmodernizovanie a doplnenie zariadenia a rekonštrukciu priestoru tak, aby bolo možné zabezpečiť adekvátnu starostlivosť pre deti pred transplantáciou pečene. "To, že sú izby dve, je dôležité pre rozdelenie pacientov - jedna bude pre deti bez infekčného ochorenia. Zdravotnícky personál bude môcť cez presklené okná pozorovať pacientov na obidvoch stranách. Nové sú tiež rampy pre prívod kyslíka a vzduchu, monitorovacie zariadenia a infúzne stojany priamo pri posteli pacienta," priblížila primárka kliniky Andrea Černianska.