Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Bratislavská detská nemocnica má vynovenú kliniku aj nové prístroje

a snímke zľava poslanec NR SR Dušan Muňko, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, primárka kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava Daniela Sejnová a riaditeľ DFNsP Bratislava Daniel Žitňan počas otvorenia zmodernizovaného oddelenia malých detí kliniky detskej hematológie a onkológie 3. júna 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Liečba onkologických pacientov je náročná, vyžaduje si dlhodobé diagnostické a liečebné procedúry.

Bratislava 4. júna (TASR) - Deti s onkologickými ochoreniami sa môžu v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou liečiť vo vynovených priestoroch otvoreného oddelenia malých detí Kliniky detskej hematológie a onkológie. V pondelok (3. 6.) ho tam pri príležitosti Medzinárodného dňa detí symbolicky otvorili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan.

Liečba onkologických pacientov je náročná, vyžaduje si dlhodobé diagnostické a liečebné procedúry. Deťom ju má uľahčiť príjemnejšie prostredie aj vyšší hygienický štandard, ktorý je dôležitý najmä pri infekčných komplikáciách počas liečby. "Každá mama vie, aké ťažké obdobie prežíva rodina s vážne chorým dieťaťom. Mám veľkú radosť, že deti sa budú liečiť v krajších priestoroch s vyšším hygienickým štandardom," skonštatovala Zvolenská.

Na modernizáciu oddelenia prispela nemocnica sumou 62.000 eur a Združenie na pomoc detskej onkológii poskytlo 160.000 eur. Vďaka tomu má každá izba nové sociálne zariadenie, v pacientskych izbách sa dobudovali aj hygienické filtre. Nové sú tiež podhľady, podlahy, izby aj chodby sú vymaľované novými hygienickými nátermi. Každá izba tiež má pripojenie na internet.

Klinika detskej hematológie a onkológie je najväčším detským onkologických pracoviskom na Slovensku a v minulom roku tu hospitalizovali viac ako 1300 pacientov. Liečba detských malignít sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi skvalitňuje a v súčasnosti sa vďaka včasnej a lepšej diagnostike a následnej účinnejšej liečbe v špecializovaných centrách podľa medzinárodných postupov vylieči takmer osem z desiatich detí.

Novým monitorovacím prístrojom sa zase tešia na Oddelení patologických novorodencov a JIRS na prvej detskej klinike. Tie sa zakúpili z prostriedkov, ktoré nemocnici posiela poslanec Národnej rady SR a zároveň šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko (Smer-SD) a jeho poslanecký asistent Peter Višváder. Tí sa vzdali odmeny za prácu v parlamente a všetky prostriedky tak od začiatku volebného obdobia smerujú do nemocnice. Ako poznamenal riaditeľ Žitňan, ide už o peknú sumu asi 70.000 až 80.000 eur.