Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Diela sochára Jaroslava Gubrica skrášľujú kultúrny priestor Šurian

Akademický sochár J. Gubric pri prácii na soche Žofie Bosniakovej Foto: Mgr. Martin Gubric

Z množstva diel, ktoré vyšli z jeho ateliéru k najznámejším patria Hrádocká Venuša a socha Žofie Bosniakovej, ktorá je umiestnená na nádvorí Cirkevnej ZŠ



Šurany 12. septembra (TASR) - Šurany patria k menším mestám našej vlasti, ale nie k neznámym. Mesto má bohatú históriu i tradície, môže sa pochváliť viacerými významnými osobnosťami, ktoré svojim celoživotným dielom prispeli a aj v súčasnosti prispievajú k zveľadeniu mesta. Jedným z nich je aj akademický sochár Jaroslav Gubric, ktorý svojimi sochárskymi dielami napomáha kultúrnemu vzrastu a zveľaďovaniu mesta. Z množstva diel, ktoré vyšli z jeho ateliéru k najznámejším patria Hrádocká Venuša inštalovaná v Šuranoch – časť Nitriansky hrádok a socha Žofie Bosniakovej, ktorá je umiestnená na nádvorí Cirkevnej ZŠ.


Čo vás ovplyvnilo vo vašej umeleckej dráhe sochára?


Rád som tvaroval hmotu podľa vlastnej predstavy, či už hlinu, drevo, alebo kameň. Na strednej škole som modeloval z hliny zo šurianskej tehelne figurálne kompozície, kreslil portréty spolužiakov a pedagógov. Po štúdiu na strednej škole v Šuranoch som začal študovať na VŠVU v Bratislave. Vyštudoval som prípravu všeobecného sochárstva u prof. Kulicha a ukončil som štúdium diplomovou prácou v ateliéri reliéfneho sochárstva u prof. Rudolfa Pribiša.
akademický sochár J. Gubric vo svojom ateliéri
Foto: Mgr. Martin Gubric



Ktoré bolo vaše prvé významné dielo?


Vo svojich prvých sochárskych prácach som sa venoval priestorovým plastickým tvarom v kontinuite s vodou. Riešil som výtvarnú sochársku výzdobu termálnych prameňov v Turčianskych Tepliciach a v Brusne. Prvé významné dielo bolo riešenie plastickej výzdoby termálneho prameňa TJ1 a TJ2 v Turčianskych Tepliciach. Materiál bol biely mramor a meď.


Čo vás motivuje k výberu vašich diel?

Akademický sochár J. Gubric pri práci
Foto: Mgr. Martin Gubric

Motiváciou je príroda, a jej nekonečné inšpiratívne tvarové kontinuity.


Ktoré dielo vám osobne najviac prirástlo k srdcu?


Dielo, ktoré mi osobne najviac prirástlo k srdcu, je bronzová plastika Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Vložil som do nej svoj citový pozitívny vzťah k rodnému mestu. Vo Vrábľoch som taktiež reštauroval dve kamenné plastiky v nadživotnej veľkosti sv. Petra a Pavla pred vstupom do rím. kat. kostola. Boli fragmentálne vo veľmi dezolátnom stave a bola to jedna z najkrajších, ale remeselne a odborne najnáročnejších.


Ako vás napĺňa práca so študentmi?

socha Žofie Bosniakovej
Foto: Mgr. Martin Gubric

Na pedagogickej fakulte UKF som zamestnaný od roku 1987 ako vysokoškolský pedagóg. To nekonečné množstvo študentov za čas mojho posobenia na UKF ma omladzovalo a inšpirovalo v tvorbe. Väčšina zo študentov je talentovaných a tých najlepších vediem v praktických diplomových prácach k pekným výsledkom.


Plány do najbližšej budúcnosti.


Venujem sa komornej tvorbe plastík z dreva a reliéfnych kompozícii. Tvorím sakrálne plastiky a venujem sa taktiež revitalizácii kamenných plastík. V budúcom roku chystám výstavu v Šuranoch a v Novozámockej galérii umenia.


Ako prezentujete vašu výtvarnú tvorbu na verejnosti.


Okrem monumentálnych umeleckých diel, ktoré sú súčasťou exteriéru a interiérov, ako vyše 20m dlhá vodná kaskáda v liečebnom areáli v Brusne, Turčianske Teplice, kúpalisko Vincov les, kúpele Lúčky, domy smútku v Štúrove a v Šuranoch, ktoré sa prezentujú samé a sú stálymi expozíciami, zúčastňoval som sa výstav v rámci katedry výtvarnej výchovy UKF, výstavy Socha piešťanských parkov a ďalších u nás a v zahraničí.
Okrem svojich hore uvedených činností sa venujem sochárskej portrétnej tvorbe, ako sú busta A. Bernoláka v Nových Zámkoch, pamätná doska psychológa a psychiatra L. Szondiho v Nitre, bronzová pamätná doska V. Záborský vo Vrábľoch, bronzový portrét na náhrobok P. Orémusa v Šuranoch, busta J. Šimo – Svrčeka do jeho rodiska a ďalšie.


Dielo, životný optimizmus a pracovné zanietenie akademického sochára Jaroslava Gubrica sú veľmi obdivuhodné. Tešíme sa na výstavy jeho diel, ktoré budú iste silným motivačným faktorom pre mladých ľudí, ktorí v sebe objavujú silnejšie puto k sochárskemu umeniu.

PaedDr.Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany