Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Dni Antona Bernoláka v Nových Zámkoch

Foto:

0slavy 250. výročia narodenia Antona Bernoláka a 215. výročia príchodu Antona Bernoláka do Nových Zámkov sa začnú 3. októbra



Šurany 2. októbra (TASR) - 0slavy 250. výročia narodenia Antona Bernoláka a 215. výročia príchodu Antona Bernoláka do Nových Zámkov sa začnú 3. októbra v miestom Dome kultúry. Po príhovore Gejzu Pischingera – primátora mesta sa uskutoční vedecká konferencia. Účastníci podujatia navštívia aj Pamätnú izbu Antona Bernoláka v Múzeu Jána Thaina. Oslavy sa skončia 7. októbra slávnostnou svätou omšou a pietnou spomienkou pri soche Antona Bernoláka.

Anton Bernolák patrí k významným osobnostiam mesta Nové Zámky. Miestny odbor Matice slovenskej usporadúva už niekoľko rokov akcie pri príležitosti narodenia Antona Bernoláka (vždy 1. októbrovú nedeľu) a 15. januára, kedy si pripomíname výročie jeho úmrtia, povedala pre TASR predsedníčka MO Matice slovenskej v Nových Zámkoch Mária Malperová. Okrem toho každoročne v júni, sa pri jeho soche koná spomienková slávnosť na 1. kodifikátora spisovnej slovenčiny. V ten deň, v rámci Celoslovenského vyhodnotenie súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko, sú pravidelne oceňované najlepšie literárne diela detí a mládeže, učiteľov a škôl, ktorí majú zásluhu na tvorbe. Akciu pravidelne spestrujú vystúpenia detského súboru Matičiarik a speváckeho zboru Lipa.

Spomienkové podujatia organizuje Miestny odborom Matice slovenskej v Nových Zámkoch, Mesto Nové Zámky, Rímskokatolícky farský úrad, CZŠ Antona Bernoláka, Nitriansky samosprávny kraj, Galéria umenia Nové Zámky, Knižnica Antona Bernoláka a Múzeum Jána Thaina.PaedDr.

Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany