Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Dni kultúrneho dedičstva v Santove

Dni kultúrneho dedičstva v Santove Foto: archív I. Fuhlu

Výstavu fotografií Imricha Fuhla s názvom Hľadám korene, zmysel vecí otvorili v sobotu 15. septembra v rámci Dní kultúrneho dedičstva v Santove v Maďarsku.



Šurany 20. septembra (TASR) - Vernisáž spestrilo vystúpenie kapely Appa v zložení Beata Istenesená a Attila Huber. Výstava bola len jednou časťou bohatého programu, ktoré pripravili Obecná a slovenská samospráva v Santove (Pilisszántó - MR).

Santovské Dní kultúrneho dedičstva sa začali už 14. septembra bábkovým predstavením, pokračovali 15. septembra domom tanca v réžii tanečníkov hudobnej skupiny Stužka a vyvrcholením bolo vystúpenie dychového orchestra z Pilisszentivánu.

Imrich Fuhl - novinár, básnik, fotograf, rodák z obce Mlynky nie je neznámy ani u nás. Narodil sa 25. novembra 1961 a po maturite na slovenskom gymnáziu v Budapešti absolvoval odbor žurnalistika na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Následne pôsobil ako redaktor, neskôr šéfredaktor týždenníka Ľudové noviny, osem rokov bol redaktorom internetového portálu Slovákov žijúcich v Maďarsku luno.hu. V súčasnom období pôsobí vo voľnom povolaní ako zakladateľ, prevádzkovateľ a redaktor internetového portálu oslovma.hu.

Dni kultúrneho dedičstva v Santove
Foto: archív I. Fuhlu


Už ako gymnazista začal uverejňovať básne v slovenskom jazyku a neskôr aj v maďarčine, je spoluautorom mnohých antológií a redaktorom viacerých publikácií. Doteraz vydal tri samostatné dvojjazyčné zbierky básní. Vo svojich dielach spracúva témy demokracia, národnostné bytie, pravda a láska.

Imrich Fuhl sa svojou materčinou nerozlučne viaže k slovenským kultúrnym tradíciám a maďarčinou k maďarskej kultúre. Na jeho obrazoch je prítomná trochu archaizujúca melanchólia, ale aj radosť zo života a veselosť.

Tvorba Imricha Fuhla sa stretáva s veľkým záujmom, nasvedčuje tomu aj záujem o jeho diela.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany