Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Do Michaloviec dorazila olympijská pochodeň s olympionikmi

Foto: Veronika Cholewová/TASR

V pondelok 7.mája prišla do Michaloviec Olympijská pochodeň k OH Londýn 2012. Celoslovenská štafeta zavítala len do miest, v ktorých pracujú olympijské kluby

Michalovce 10. mája (TASR) - V pondelok 7.mája prišla do Michaloviec Olympijská pochodeň k OH Londýn 2012. Celoslovenská štafeta zavítala len do miest, v ktorých pracujú olympijské kluby. Michalovský je jeden z najmladších.

Stovky ľudí čakali na olympijskú výpravu



Napriek daždivému počasiu námestie zaplavili stovky ľudí, aby si pozreli z blízka štafetu s olympijským ohňom. Bežecký konvoj zložený zo žiakov ZŠ a SŠ prebral štafetu na Štefánikovej ulici a odovzdal ju na námestí primátorovi mesta Viliamovi Záhorčákovi a Jozefovi Uchaľovi, predsedovi Olympijského klubu Michalovce, ktorý je jedným z najmladších OK v SR. Súčasťou pochodne boli aj olympionici Ján Šaffa (LOH v Atlante – 1996) a Richard Šechný, hokejista, ktorý vlani oslávil v jeseni 40. narodeniny získal dva majstrovské tituly, reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta 95-tom, sezóne dokončil v michalovskej DUKLE, v ktorej bude pokračovať. Ženskú časť zastúpila Nikol Čupková, hokejistka začínajúca v Michalovciach, ktorá sa v roku 2012 zúčastnila zimných olympijských hrách vo Vancouveri.
Foto: Veronika Cholewová/TASR


Olympionici zostanú už v kronike mesta



Účastníkov Posolstvo hrám XXX.olympiády-Londýn 2012 prijalo aj vedenie mesta v zasadačke MÚ. ,,Pochodeň znamená posolstvo k 30. hrám do Londýna, má hovoriť o tom, že olympijské myšlienky je potrebné dať mládeži, aby vedeli, že je potrebné hrať a správať sa fair-play,“ povedal Ivan Čierny, predseda Združenia olympijských klubov SR, ktorý považuje olympiádu za sviatok sveta. Na výprave po slovenských mestách sú už mesiac. ,,Stretávame s veľkým porozumením a záujmom ľudí,“ zhodnotil kladne Čierny. Olympijský deň sa do histórie Michaloviec zapísal aj do pamätnej kroniky mesta, do ktorej sa podpísali olympionici Čupková, Šaffa, Šechý. Nasledovala tiež autogramiáda pre ľudí.

Do olympijského dňa sa zapojili aj školy



Počas olympijskej štafety vystúpili na námestí hudobné talenty zo ZUŠ, súbor Slniečko z 1.ZŠ a žiaci z II.VI.VII.ZŠ. Mimo tribúny sa do olympijského dňa zapojili deti z MŠ a ZŠ výtvarným pozdravom na chodníku, plnením Olympijského odznaku všestrannosti a na Gymnázium P. Horova prišli olympionici, ktorí besedovali so žiakmi.

Pochodeň v Michalovciach zhasla



Daždivé počasie zapríčinilo, že pochodeň v Michalovciach zhasla. Zakrátko ju však znovu zapálili, aby mohla štafeta putovať ďalej do Prešova. Celoslovenská štafeta s olympijským ohňom odštartovala 1. apríla v Bratislave. Potrvá do 23. júna, keď sa oslavuje na celom svete Olympijský deň. Ohňové posolstvo sa ukončí návratom štafety do Bratislavy.

Veronika Cholewová, Prešovská univerzita Prešov