Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je na Slovensku úspešný

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas slávnostného odovzdávania cien programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) v Bratislave 10. septembra 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Za šesť rokov jeho existencie si už vyše 4000 mladých ľudí prebralo jednu z bronzových, strieborných či zlatých cien, ktoré nesú meno v piatok (9. 4.) zosnulého princa Philipa.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) je úspešný a obľúbený aj na Slovensku. Za šesť rokov jeho existencie si už vyše 4000 mladých ľudí prebralo jednu z bronzových, strieborných či zlatých cien, ktoré nesú meno v piatok (9. 4.) zosnulého princa Philipa. TASR o tom informovala Andrea Vrbovská z národnej kancelárie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu Slovensko.

Program DofE, ktorý princ Philip zakladal v roku 1956, funguje na Slovensku na vyše 180 školách a organizáciách. "Princ Philip sa veľmi zaujímal o mladú generáciu a bol presvedčený o tom, že osobnostný rozvoj a rozvoj charakteru je možný len cez vystúpenie zo svojej komfortnej zóny, prekonávanie náročných výziev a nasledovanie svojich vášní," vysvetlil riaditeľ a zakladateľ DofE Slovensko Marián Zachar.

DofE okrem mladých ľudí rozvíja aj učiteľov a pracovníkov s mládežou. "Som si celkom istý, že všetci, ktorí v rámci DofE pomáhajú mladým ľuďom získať toto ocenenie pocítia ten zvláštny pocit uspokojenia, ktorý vyplýva z pomoci druhým objaviť ich skryté schopnosti a prekonať náročné výzvy," vyjadril sa Princ Philip, ktorý mimoriadne oceňoval ľudí, ktorí pomáhali mladým prejsť si programom. Na Slovensku ich je v programe zapojených vyše tisíc.
Princ Philip, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

To, že inšpiruje mladých po svete aj na Slovensku vyzdvihla aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Na princa Philipa budeme spomínať ako na muža odhodlania, verejnej služby a solidarity. Jeho Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu inšpirovala milióny mladých ľudí po celom svete vrátane mnohých mladých Slovákov," uviedla hlava štátu. Zlatú Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu si v Buckinghamskom paláci prebrali v prítomnosti princa Philipa aj niekoľkí Slováci. Medzi nimi bola napríklad aj astrobiologička Michaela Musilová.

Princ Philip zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Na Windsorský zámok sa vrátil 16. marca po prepustení. Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.