Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Do školských lavíc po prázdninách zasadne asi 680.500 žiakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Žiakov, ktorí po prvýkrát zasadnú do školských lavíc, je o niekoľko stoviek menej ako v minulom školskom roku.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Po dvojmesačných letných prázdninách sa 3. septembra opäť otvoria brány škôl. Do 2200 základných a 780 stredných škôl nastúpi v školskom roku 2012/2013 spolu asi 680.500 žiakov.

Ministerstvo upozorňuje, že ide o predbežný odhad, keďže presné údaje sa budú vyhodnocovať až v októbri a novembri.

K zápisu do prvého ročníka tento rok prišlo podľa údajov rezortu 56.766 detí, 4872 deťom bol odložený nástup povinnej školskej dochádzky a 3079 detí by malo nastúpiť do nultého ročníka.

Preto by sme v novom školskom roku mali mať cca 52.000 prváčikov. V tomto počte je zarátaných aj približne 3000 prvákov, ktorí opakujú ročník,“ informovalo ministerstvo školstva.

Žiakov, ktorí po prvýkrát zasadnú do školských lavíc, je o niekoľko stoviek menej ako v minulom školskom roku. „Stále sa nachádzame v období stagnácie. Môže sa stať, že ešte niekoľko rokov to bude kolísať,“ povedal pre TASR Boris Vaňo z Výskumného demografického centra. Za obdobím stagnácie bude podľa neho nasledovať obdobie poklesu.

„Pokles u šesťročných detí, ktoré idú do školy, sa očakáva po roku 2020,“ zdôraznil. O nejaké dva, tri roky počet prvákov podľa Vaňa môže mierne „vyskočiť“, keďže pred dvoma, troma rokmi bol pomerne vysoký prirodzený prírastok.

Piatakov na približne 80 vybraných základných školách čaká na jeseň tohto roka pilotné Testovanie 5, maturantov zasa iné hodnotenie maturity. Od nového školského roka sa zvýši váha písomnej maturity pri hodnotení. Doteraz platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite známky 1 až 3, mohol mať z externej časti alebo písomnej formy internej časti aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Ak dostal štvorku, z externej časti musel mať minimálne 33 percent a zároveň zo slohu či eseje minimálne 25 percent. „Doposiaľ bola teda rozhodujúca váha známky z ústnej časti maturitnej skúšky,“ uviedla pre TASR riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Od tohto školského roka žiak nemá zaručený úspech len tým, že dostane z ústnej odpovede jednotku až trojku.

Aby sa jeho účasť na maturite v tomto prípade hodnotila ako úspešná, musí okrem známky 1,2 alebo 3 z ústnej formy internej časti, dosiahnuť viac ako 33% z externej časti alebo viac ako 25% z písomnej formy internej časti – toto platí pre cudzie a vyučovacie jazyky,“ spresnila Kanovská. Ak bude mať maturant z matematiky z ústnej časti známku jedna až tri, musí dosiahnuť z testu viac ako 25 percent. Pri štvorke alebo päťke z ústnej odpovede bude platiť to, čo doposiaľ.

Novinkou v tomto školskom roku je aj to, že počty žiakov v triedach môžu prekročiť maximálny počet stanovený v školskom zákone. Riaditelia stredných škôl zasa od septembra môžu po prerokovaní v pedagogickej rade určovať dĺžku prestávok.