Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Do zbierky Múzea na čiare prispeli aj colníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance

Múzeum na čiare vzniká v prepravných kontajneroch, ktoré majú symbolický význam, spätý s medzinárodným obchodom i nelegálnou migráciou.

Lekárovce 8. júla (TASR) – Do zbierky vznikajúceho múzea o živote na štátnej hranici v prihraničnej obci Lekárovce v okrese Sobrance prispela aj Finančná správa (FS) Slovenskej republiky. Múzeu na čiare darovala staré uniformy, výstrojné súčasti, vzorky predmetov použitých na pašovanie i fotodokumentáciu z viacerých prípadov. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

"Majiteľov múzea potešili najmä kusy špeciálne upravených drevených dosiek a hranolov zo záchytov pašovaných cigariet na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom, ktoré si budú môcť prezrieť všetci návštevníci," priblížila s tým, že colníci pomohli manželom Vande a Rudolfovi Felšöciovým, ktorí za vznikom múzea stoja, aj ustrojiť figuríny do uniforiem príslušníkov colnej správy.

"Veľmi sa tešíme rozvíjajúcej sa spolupráci medzi našim múzeom a finančnou správou. Jedným zo zámerov múzea je totiž poukázať na prácu colníkov na našej východnej hranici a ich úspešné záchyty pašovaného tovaru, ktorý sa na naše územie z Ukrajiny snažia pašeráci dostať," zhodnotila počin FS Vanda Felšöci.

Múzeum na čiare vzniká v prepravných kontajneroch, ktoré majú symbolický význam, spätý s medzinárodným obchodom i nelegálnou migráciou. Svojou expozíciou chce priblížiť nielen históriu slovensko-ukrajinskej hranice, ale i život na nej, nezriedka spojený s prevádzačstovm, pašeráctvom či odlúčením rodín.