Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Európska komisia má naďalej výhrady voči fúzii Lufthansy a ITA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Talianska vláda minulý týždeň oznámila, že Komisii v súlade s jej požiadavkami predložila nové návrhy.

Rím 14. mája (TASR) - Nové ústupky, ktoré ponúkli Európskej komisii (EK) letecké spoločnosti ITA a Lufthansa v snahe získať súhlas s ich zlúčením, nie sú postačujúce. TASR o tom informuje základe správy agentúry ANSA, ktorá sa v utorok odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.

Okolnosti sprevádzajúce plánovanú fúziu talianskeho a nemeckého vlajkového prepravcu sú veľmi komplexné, uviedli zdroje po rokovaniach medzi európskou komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou a talianskym ministrom hospodárstva Giancarlom Giorgettim. Do 4. júla, ktorý si Komisia stanovila ako konečný termín na zaujatie svojho stanoviska, je však údajne stále možné pokročiť dopredu a dosiahnuť obojstranne prijateľnú dohodu.

Talianska vláda minulý týždeň oznámila, že Komisii v súlade s jej požiadavkami predložila nové návrhy. V prvej fáze chce Lufthansa prevziať za 325 miliónov eur 41 % akcií štátnej leteckej spoločnosti ITA. Neskôr bude môcť nemecký prepravca získať ďalších 49 % a potom za určitých podmienok zvyšných 10 %.

Komisia v marci plán zamietla pre obavy z poškodenia hospodárskej súťaže. Lufthansa a ITA si podľa nej priamo konkurujú v oblasti nonstop letov na niektorých trasách medzi Talianskom a krajinami strednej Európy, pričom konkurencia zo strany iných leteckých spoločností je tam len obmedzená. To isté údajne platí aj pre niektoré diaľkové trasy medzi Talianskom a USA, Kanadou a Japonskom. Vláda v Ríme a Lufthansa už Bruselu predložili dva návrhy ústupkov v protimonopolnom konaní, ktoré Komisia zamietla.