Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

V Dunajskej Strede si pripomenuli sv. Cyrila a Metoda

Program vyvrcholil vystúpením skupiny talentovaných študentov Srdce Európy.

Dunajská Streda 13. júna (TASR) - Pod názvom Proglas sa uskutočnila dnes v dunajskostredskom evanjelickom kostole slávnosť na počesť 1150. výročia príchodu vierozvestov sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Program sa začal modlitbou v staroslovienčine v podaní miestneho farára Jozefa Horňáka a za sprievodu organu. TASR informovala riaditeľka Žitnoostrovského osvetového strediska (ŽOS) v Dunajskej Strede Jana Svetlovská.

"Tento moment bol taký silný, že nasledovala pauza, ktorá nebola v scenári. Chvíľa úprimného ticha dokazujúca aj to, že našu mládež zaujme hodnotná ponuka," priblížila Svetlovská s tým, že v hľadisku sedeli deti a mládež z dunajskostredských základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, pedagógovia, veriaci a zastavili sa aj náhodní okoloidúci a turisti.

Ako riaditeľka dodala, súčasťou programu boli hudobné diela, ale predovšetkým dokumentárny film Tradícia a prítomnosť sv. Cyrila a Metoda v Nitre. "Na znak úcty k 1150. výročiu príchodu vierozvestov ho vytvorili študentky Súkromnej strednej odbornej školy s vyučovacím jazykom maďarským na Neratoviskom námestí v Dunajskej Strede." Svetlovská pokračovala, že prítomní sa dozvedeli mnohé zaujímavé informácie zo života svätcov, ale aj z histórie i súčasnosti Nitry.

Program vyvrcholil vystúpením skupiny talentovaných študentov Srdce Európy, ktorá v rámci hudobno-poetického pásma priblížila poéziu štúrovcov, verše Sama Chalupku, Andreja Sládkoviča, ale aj ľudové či moderné piesne.

Podujatie zorganizovali Trnavský samosprávny kraj, ŽOS a Evanjelický farský úrad v Dunajskej Strede.