Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Dvaja vojaci prišli o život pri výbuchu na Donbase

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby a vo východnej časti krajiny má platiť prímerie.

Kyjev 21. júla (TASR) - Dvaja príslušníci Operácie spoločných síl (OOS) v Donbase na východe Ukrajiny prišli v nedeľu o život pri výbuchu improvizovaného výbušného zariadenia, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na veliteľstvo OOS.

Výbušné zariadenie nastražil nepriateľský sabotérsky oddiel v Luhanskej oblasti. Dvaja vojaci zomreli na mieste a ďalší dvaja utrpeli zranenia a boli prevezení do nemocnice. Velenie OOS vyjadrilo rodinám padlých vojakov úprimnú sústrasť.

Na Ukrajine sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby a vo východnej časti krajiny má platiť prímerie, pripomína UNIAN. Prvá dohoda o prímerí v Donbase od májového nástupu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začala platiť v sobotu o polnoci miestneho času (23.00 h SELČ). Ide o výsledok rokovaní trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Povstanie proruských separatistov vypuklo v dvoch východoukrajinských regiónoch - Doneckej a Luhanskej oblasti - pred piatimi rokmi, keď v Kyjeve zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už približne 13.000 mŕtvych, pričom len ukrajinská vláda od začiatku tohto roka hlásila vyše 50 zabitých a 250 zranených vojakov.