Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Počet obetí eboly sa zvyšuje, infikovaných je takmer 16-tisíc osôb

Foto: TASR/AP

Peter Piot, jeden z hlavných špecialistov na ebolu, uviedol, že epidémia v západnej Afrike sa pred jej ústupom môže ešte viac zintenzívniť.

Ženeva 26. novembra (TASR) - Počet obetí dosiaľ celosvetovo najvážnejšej epidémie eboly sa k 23. novembru zvýšil na najmenej 5689. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá k uvedenému dňu zaznamenala 15.935 prípadov tohto ochorenia v ôsmich krajinách.

Takmer všetky prípady nákazy a úmrtí - okrem 15 - sa vyskytli v Guinei, Sierre Leone a Libérii, troch najťažšie postihnutých štátoch západnej Afriky, ktoré za uplynulý týždeň hlásili 600 nových prípadov nákazy, uviedla WHO v najnovšej správe.

"Celkový počet prípadov v Sierre Leone od vypuknutia nákazy čoskoro presiahne počet prípadov hlásených z Libérie," uvádza sa v predmetnej správe, pričom sierraleonské hlavné mesto Freetown je naďalej najviac postihnutou oblasťou tejto krajiny.

Sierra Leone hlásila 6599 prípadov eboly, zatiaľ čo Libéria 7168. Prenos vírusu eboly je v Sierre Leone naďalej intenzívny, okrem oblasti na juhovýchode. V oboch krajinách je pritom izolovaných menej než 70 percent infikovaných pacientov, tvrdí WHO.

Peter Piot, jeden z hlavných špecialistov na ebolu, uviedol, že epidémia v západnej Afrike sa pred jej ústupom môže ešte viac zintenzívniť. Pokles nových prípadov infikovania by sa mal dostaviť vo všetkých postihnutých krajinách koncom roka.