Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

EK začala voči Slovensku konanie pre pomoc štátnym poisťovniam

Foto: TASR/František Iván

Pri posudzovaní štátnej pomoci bude EK skúmať splnenie troch podmienok.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) otvorila voči Slovensku formálne konanie pre podozrenie z poskytnutia neoprávnenej štátnej pomoci v prípade Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Komisia tak podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku reagovala na podnet od súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Celkovo má ísť o možnú neoprávnenú pomoc vo výške 170 miliónov eur, upozornil ako prvý denník Sme.

"Rozhodnutie o začatí konania voči SR bude v najbližších dňoch uverejnené v Úradnom vestníku EÚ a budú sa môcť k nemu vyjadriť tak SR a ostatné členské štáty EÚ, ako aj všetky dotknuté subjekty. Komisia po získaní všetkých stanovísk prijme rozhodnutie o ďalšom postupe," povedal Králik.

Priblížil, že namietaná štátna pomoc mala mať formu zvýšenia základného imania SZP vo výške 15 miliónov eur, splatenia dlhu SZP štátnou spoločnosťou Veriteľ, dotácie zo strany ministerstva zdravotníctva a zvyšovanie základného imania VšZP v roku 2010 o sumu 65,1 milióna eur. "Komisia sa tiež v priebehu predbežného posudzovania zaujímala aj o systém vyrovnávania rizík a prevod poistných kmeňov iných zdravotných poisťovní na SZP a VšZP, ku ktorému malo dôjsť s intervenciou štátu. Tieto okruhy bude komisia skúmať aj v rámci ďalšieho konania," doplnil.

"Ministerstvo financií SR ako koordinátor štátnej pomoci zabezpečuje vzájomnú komunikáciu medzi Európskou komisiou a poskytovateľmi pomoci v SR. MF SR preto požiadalo Ministerstvo zdravotníctva SR ako poskytovateľa údajnej štátnej pomoci o súhrnné stanovisko k rozhodnutiu Európskej komisie týkajúceho sa uvedeného opatrenia pomoci. Súhrnné stanovisko formou pripomienok bolo postúpené Európskej komisii 30. augusta," uviedol tlačový odbor ministerstva.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej odmieta, že by akékoľvek právne normy upravujúce systém verejného zdravotného poistenia boli v rozpore s právnymi predpismi Európskej únie a že by teda došlo k ich akémukoľvek porušeniu. Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá sa v minulosti zlúčila so Spoločnou, Marcel Forai videl materiál dnes prvýkrát od novinárov.

Ako priblížil Králik, pri posudzovaní štátnej pomoci bude EK skúmať splnenie troch podmienok. "Či opatrenia boli financované zo štátnych zdrojov, či opatrenia predstavovali selektívnu hospodársku výhodu pre podniky, ako aj to, či opatrenie narušilo, alebo ohrozilo hospodársku súťaž a malo vplyv na obchod v rámci únie. Pre posúdenie bude kľúčové ustáliť, či príjemcov pomoci možno považovať za podnik v zmysle pravidiel EÚ o hospodárskej súťaži, a teda, či povinné zdravotné poistenie v SR možno považovať za hospodársku činnosť," vysvetlil. V prípadoch, keď EK zistí, že došlo k poskytnutiu neoprávnené štátnej pomoci, prijímateľ musí pomoc vrátiť.