Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Eko - exkurzia za veternými mlynmi do rakúskej dedinky Prellenkirchen

Foto: TASR

Veterný mlyn je vysoký 100 m, jeho lopatky sú dlhé 40 m, na stavbu jeho podkladu sa spotrebuje 600 kubíkov betónu, jeden mlyn dokáže zásobovať elektrickou energiou tisíc domácností.

Sereď 4. apríla (TASR) - Viete, čo je veterný mlyn? Povedané slovami odborníka je to zariadenie, ktoré dokáže premieňať energiu vetra na kinetickú energiu rotujúcich lopatiek. Z nášho laického pohľadu sú to obrovské veže s točiacimi sa vrtuľami, ktoré obdivujeme vždy, keď zájdeme za hranice k našim juhozápadným susedom. A keďže sme od prírody zvedaví, chceli sme sa týmto obrom pozrieť zblízka a tak sme sa vybrali do rakúskej dedinky Prellenkirchen, pár kilometrov od hranice. Boli sme veľmi milo prekvapení nielen srdečným privítaním, ale aj odborným výkladom, ktorý nám poskytol zástupca starostu tejto obce. Z jeho rozprávania sme sa dozvedeli, že veterný mlyn je vysoký 100metrov, jeho lopatky sú dlhé 40metrov, na stavbu jeho podkladu sa spotrebuje 600 kubíkov betónu, že jeden takýto mlyn dokáže zásobovať elektrickou energiou 1000 domácností počas jedného roka a že dnes v Rakúsku funguje viac ako 600 takýchto veterných elektrární. Okrem odborného výkladu sme si pozreli aj dokumentárny film o stavbe a fungovaní týchto gigantov. A potom prišlo to hlavné – vychádzka do poľa a návšteva priamo v „tele“ veterného mlyna. Fascinovaní sme pozerali vysoko na oblohu, kde sa tichučko točila vrtuľa a vďaka vetru vznikala forma energie, ktorá v konečnom dôsledku umožní niekde niekomu rozsvietiť svetlo... 

Dešná doba je charakteristická nielen vysokým životným tempom, ale aj stále rastúcou spotrebou energie. Energia je čím ďalej, tým drahšia, preto sústavne vystupuje do popredia otázka, ako energiu získať, ako zabezpečiť jej dostatok, primeranú cenu a ako pritom neznečistiť naše životné prostredie. A práve ochrana životného prostredia by mala patriť medzi priority každého z nás, pretože „Zem nepatrí človeku, človek patrí Zemi“.        

Žiaci Základnej školy Juraja Fándlyho v Seredi, ktorí sa na exkurzii zúčastnili, túto myšlienku veľmi dobre chápu. Veď environmentálna výchova, budovanie kladného vzťahu k životnému prostrediu a pocitu zodpovednosti k prírode je neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu na našej škole. 

Mgr. Ružena Kaducová,  Základná škola Juraja Fándlyho, Sereď