Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Najväčší úspech v Slovarte majú Dominik Dán a Maxim E. Matkin

Trh s e-knihami sa na Slovensku ešte len rozbieha, no ponuka kníh sa neustále zväčšuje.

Bratislava 4. marca (TASR) – Internet je fenoménom, zasiahol do všetkých komodít, knižnú kultúru nevynímajúc. Na Slovensku je ešte v začiatočnej fáze, čo sa v ďalších rokoch určite zmení.

"V budúcnosti sa určite bude čítať v elektronickej podobe viac ako teraz, ale nepredpokladáme úplný prechod čitateľov od tlačených kníh k e-knihám. Samozrejme, technický vývoj nemožno spomaliť, takže kým v minulosti sme mohli hovoriť o celkovej dostupnosti, teraz možno ide viac o softvérovú ochranu kníh, o ktorej sa diskutuje medzi vydavateľmi a autormi," uviedla pre TASR Zuzana Kolačanová, marketingová manažérka vydavateľstva Slovart, jedného z najväčších na Slovensku.

Zároveň dodala, že je "si istá, že technológie ovplyvňujú aj knižný trh a luxusom zrejme až tak nebudú, keďže sa stále objavujú nové spôsoby, aby sa stali prístupnejšie pre väčšinu ľudí. Taktiež asi treba vychádzať aj z toho, že na svetových trhoch sú e-knihy desiatky rokov, kým u nás sa to stále iba rozbieha. A určite je dobré aj to, že ponuka jednotlivých kníh v elektronickej podobe sa stále zväčšuje."

Podľa jej slov vydal Slovart v roku 2012 skoro 250 printových titulov. Najväčší úspech zaznamenali knihy Maxima E. Matkina Žiadne prudké pohyby a knihy Dominika Dána Uzol a Kožené srdce. Úspešné predaje mali aj Pražský cintorín Umberta Eca, Filanova Zabíjačka a iné rozkoše a Tolkienov Hobit.

"Najvhodnejšími titulmi pre formu e-kníh sú klasické textové knihy, t. j. beletria alebo literatúra faktu. U nás určite "dánovky" a knihy Maxima E. Matkina. Ilustrované knihy zatiaľ na elektronickú formu neprešli a ani u detských kníh nie je odliv od papierovej formy taký citeľný," dodala na záver pre TASR Kolačanová.