Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

EÚ podporí návrat Európanov z lode zasiahnutej koronavírusom

Na snímke autobus s austrálskymi cestujúcimi z výletnej lode Diamond Princess odchádza z prístavu v Jokohame 19. februára 2020. Približne 500 pasažierov, u ktorých testy nepotvrdili nákazu novým druhom koronavírusu, opustili výletnú loď Diamond Princess (Diamantová princezná), nachádzajúcej sa už od začiatku februára v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Foto: TASR/AP

Letecké presuny zabezpečí Taliansko, ktoré akciu zmobilizovalo prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU).

Brusel 19. februára (TASR) - Európska komisia v stredu oznámila, že EÚ bude spolufinancovať repatriáciu občanov krajín EÚ, ktorí sa nachádzajú na výletnej lodi Diamond Princess zakotvenej v japonskej Jokohame, kde prešli zdravotnou kontrolou v súvislosti so šírením nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Letecké presuny zabezpečí Taliansko, ktoré akciu zmobilizovalo prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU).

"Vypuknutie tejto epidémie je plné ľudských drám. Nesmieme na ľudí zabudnúť medzi všetkými tými číslami a štatistikami," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Komisár sa poďakoval talianskym orgánom a všetkým letovým posádkam a personálu za ochotu pomôcť pri bezpečnom návrate občanov EÚ. A dodal, že Únia je aj naďalej v nepretržitom kontakte so všetkými svojimi členskými štátmi, ako aj s Čínou.

Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že už v najbližších dňoch EÚ odošle do Číny ďalšie dôležité dodávky zdravotnej pomoci.

Výletná loď Diamond Princess bola zakotvená v Jokohame kvôli karanténe od začiatku februára po tom, ako u niektorých cestujúcich boli potvrdené pozitívne testy na SARS-CoV-2.

Taliansky lekársky tím vykoná vlastné zdravotné prehliadky a povolí vstup na palubu lietadiel len tým občanom EÚ, ktorí budú mať negatívne testy na vírus SARS-CoV-2 a ktorí nevykazujú žiadne príznaky choroby. Konečný počet a štátna príslušnosť repatriovaných osôb budú preto známe až v najbližších dňoch. Všetky prevezené osoby absolvujú po príchode do Európy ďalšie karanténne obdobie.

Mechanizmus rescEU doteraz umožnil repatriáciu viac ako 400 občanov EÚ z Číny vďaka letom organizovaných Francúzskom a Nemeckom.




spravodajca TASR Jaromír Novak