Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

EÚ vyčíta porušovanie pravidiel vojny, aj na Ukrajine

Na snímke vrak auta pred zničenou budovou radnice v utorok 1. marca 2022 v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

V priebehu roku 2022 bolo mnohokrát porušené medzinárodné humanitárne právo, keď bojujúce strany nedbali na civilistov.

Brusel 18. augusta (TASR) - Európska únia si uctieva všetkých, ktorí neustále riskujú svoje životy, aby zachránili iných a znížili ľudské utrpenie. Uviedli vo štvrtok, v predvečer Svetového humanitárneho dňa (19. augusta) šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Obaja predstavitelia exekutívy EÚ uviedli, že svetom aj naďalej otriasajú násilné konflikty a ničivé prírodné katastrofy, ktoré často zavedú miestne komunity do humanitárnych kríz. Len v roku 2022 pri útokoch na humanitárnych pracovníkov zomrelo 40 z nich, pričom 68 bolo zranených a ďalších 136 unesených.

"Pravidlá vojny sú jasné. Civilisti vrátane zdravotníckeho personálu a humanitárnych pracovníkov musia byť vždy chránení a nikdy sa nesmú stať terčom násilia. Všetky strany akéhokoľvek konfliktu musia rešpektovať a dodržiavať medzinárodné humanitárne právo, ktoré nie je voľbou, ale povinnosťou," uviedli Borrell a Lenarčič.

V priebehu roku 2022 bolo mnohokrát porušené medzinárodné humanitárne právo, keď bojujúce strany nedbali na civilistov, čo podľa nich platí aj pre ruskú agresiu voči Ukrajine. Rusko tam neprejavuje žiadne zľutovanie s civilným obyvateľstvom.

"Ruská invázia viedla nielen k raketovému nárastu humanitárnych potrieb na Ukrajine, ale mala dramatické následky pre celý svet. Tým, že na Ukrajine sú zablokované milióny ton obilia, vojna zhoršila už aj tak vážnu globálnu potravinovú krízu," opísali situáciu eurokomisári.

Hladomor hrozí najmä obyvateľom Južného Sudánu, Etiópie, Somálska, Nigérie, Jemenu a Afganistanu, ďalšie krajiny čelia vážnej potravinovej neistote. Borrell a Lenarčič upozornili, že EÚ výrazne zvýšila financovanie proti globálnej potravinovej kríze a vyzvala medzinárodné spoločenstvo darcov, aby nasledovalo tento príklad.

Podľa údajov OSN v roku 2021 potrebovalo humanitárnu pomoc 235 miliónov ľudí, čo je najviac za posledné desaťročia. V roku 2022 toto číslo pravdepodobne prekročí pôvodnú prognózu 274 miliónov.

EÚ spolu so svojimi členskými štátmi patrí medzi popredných darcov humanitárnej pomoci na svete. Eurokomisia poskytne v rokoch 2021 – 2027 na humanitárne účely takmer 11,5 miliardy eur.

Svetovým humanitárnym dňom si svet pripomína výročie bombového útoku na sídlo OSN v Bagdade v roku 2003, pri ktorom prišlo o život 22 humanitárnych pracovníkov.