Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

ECB urobí všetko na záchranu eurozóny, vyhlásil jej prezident Draghi

Foto: TASR/AP

Na slová šéfa ECB ihneď zareagovalo euro, ktorého kurz vzrástol o 0,9 % na 1,2260 USD/EUR. Posilnenie zaznamenali aj európske akciové trhy

Frankfurt nad Mohanom/Londýn 26. júla (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dnes prisľúbil, že banka urobí všetko na záchranu eurozóny.

Jeho reakcia prišla krátko po tom, ako výnos z dvojročných talianskych dlhopisov vzrástol na 8-mesačné maximum.

Draghi na konferencii o investíciách v Londýne uviedol, že "v rámci svojho mandátu je ECB pripravená urobiť všetko, čo je potrebné na záchranu eura".

Mario Draghi
Foto: TASR/AP
"V prípade, že náklady na obsluhu dlhu začínajú zasahovať do fungovania kanálov transmisného mechanizmu menovej politiky, potom má banka mandát na prijatie potrebných krokov," povedal Draghi. Je to zatiaľ najvýraznejšie vyhlásenie Draghiho ku kríze v eurozóne a náznak, že banka je pripravená opäť pomôcť Španielsku a Taliansku stlačiť výnosy na prijateľnejšiu úroveň.

Obavami z možného narušenia transmisného mechanizmu menovej politiky sa tak Draghi pridal na stranu francúzskeho zástupcu ECB Christiana Noyera, ktorý podobný názor prezentoval pred niekoľkými týždňami. Draghiho vyhlásenie ihneď podporil francúzsky minister financií Pierre Moscovici, ktorý ho označil "za veľmi pozitívne".

Na slová šéfa ECB ihneď zareagovalo euro, ktorého kurz vzrástol o 0,9 % na 1,2260 USD/EUR. Posilnenie zaznamenali aj európske akciové trhy, pričom európsky index Eurostoxx 50 vzrástol o viac než 2 % na 2204 bodov.