Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Exprezidenta Sudánu Bašíra odsúdili za korupciu na dva roky väzenia

Na snímke Umar Bašír, exprezident Sudánu. Foto: TASR/AP

Bašíra zosadila v apríli armáda po niekoľkomesačných celonárodných protestoch proti jeho 30-ročnej vláde.

Chartúm 14. decembra (TASR) - Na dva roky domáceho väzenia v sociálnom zariadení odsúdil v sobotu súd v Chartúme bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra za pranie špinavých peňazí a korupciu.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že v Sudáne osoby, ktoré dosiahli vek 70 rokov, si podľa zákona už nemôžu odpykávať svoj trest v štandardnom väzení.

Ide o prvý verdikt zo série súdnych procesov vedených s Bašírom. Sudánsky exprezident čelí zároveň obvineniam aj na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu (ICC), a to z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s konfliktom v Dárfúre z prvého desaťročia tohto storočia.

Bašíra (75) zosadila v apríli armáda po niekoľkomesačných celonárodných protestoch proti jeho 30-ročnej vláde. K moci sa dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.

Bašír je okrem iného obvinený napríklad z "vlastnenia zahraničných fondov, získania podozrivého a nezákonného bohatstva, zo zabitia demonštrantov protestujúcich proti jeho vláde i z nariadenia výnimočného stavu". Ten dal vyhlásiť 22. februára v snahe potlačiť protesty, ktoré vypukli proti nemu vlani v decembri.

V Bašírovom dome sa po jeho zatknutí našli celé milióny v zahraničných a domácich menách.