Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Fakultná nemocnica Trnava zaznamenala viacero slovenských prvenstiev

Vchod do Fakultnej nemocnice v Trnave, archívne foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V novembri 2013 išlo o nový spôsob operácie morbídnej obezity malabsorbčnou metódou.

Trnava 10. októbra (TASR) – Fakultná nemocnica (FN) v Trnave zaznamenala v uplynulom období viacero prvenstiev, ktoré jej pomáhajú skvalitniť starostlivosť o pacientov. Okrem nákupu nových moderných technológií zaviedla ako prvá na Slovensku niektoré lekárske výkony.

V novembri 2013 išlo o nový spôsob operácie morbídnej obezity malabsorbčnou metódou. Zákroky tohto typu znižujú schopnosť tráviaceho traktu tráviť a vstrebávať niektoré zložky potravy, po zákroku dochádza k značným váhovým úbytkom pacienta. Výrazným prínosom operácie je vymiznutie niektorých, k obezite pridružených chorôb, najmä cukrovky 2. typu či hypertenzie, a to u viac ako 90 percent pacientov.

V júli 2014 FN pristúpila, ako informoval jej hovorca Matúš Stračiak, ako prvá na Slovensku k novej metóde liečby pacientov s inkontinenciou stolice. Metóda spočíva v zavedení stimulačnej elektródy ku krížovému nervu pacienta a v podprahovej elektrostimulácii nervu. Výsledkom je pozitívne ovplyvnenie, zlepšenie alebo úplne vyliečenie inkontinencie stolice. Progresívnu metódu reprezentuje vysoká úspešnosť liečby až do 80 percent prípadov. V niektorých dokonca rieši aj pridruženú inkontinenciu moču.

Nádejou pre pacientky s problematickými nezhubnými nádormi maternice je od novembra 2014 miniinvazívna perkutánna liečba, tzv. embolizácia. Umožňuje pacientke zachovanie maternice, výrazne kratšiu hospitalizáciu, rýchlejšiu rehabilitáciu a skorší návrat do zamestnania. Princípom je uzavretie ciev, ktoré myómy zásobujú, pomocou mikročastíc. Výkon sa na rozdiel od klasickej operačnej chirurgickej liečby myómov realizuje len v lokálnom znecitlivení. Do tela sa vstupuje cez vpich do cievy v triesle pod kontrolou röntgenového zobrazovania. Úspech liečby a nízky výskyt komplikácií závisí od správnej indikácie, od dobrej spolupráce medzi gynekológom, intervenčným rádiológom a samotnou pacientkou.

V apríli tohto roku FN otvorila oddelenie dlhodobej intenzívnej starostlivosti, ktoré slúži na hospitalizáciu pacientov s potrebou podpory základných životných funkcií, najmä dýchania za pomoci umelej pľúcnej ventilácie. Nové oddelenie je len druhým pracoviskom tohto typu na Slovensku. Je vybavené 15 modernými lôžkami, až 13 z nich umožňuje využitie umelej pľúcnej ventilácie. Hospitalizovaní sú pacienti, ktorí prekonali kritické ochorenie alebo závažný úraz.

A v januári 2015 sa vo FN v Trnave uskutočnil pre náboženské presvedčenie rodičky prvýkrát na Slovensku unikátny pôrod bez úniku krvi a bez nutnosti transfúzie. "Išlo o operáciu tehotnej ženy s diagnózou vcestnej placenty," informoval TASR Stračiak. Vcestná placenta môže byť zdrojom veľmi závažného krvácania, ktoré nezriedka končí potrebou odstránenia maternice. Rizikové sú navyše ženy, ktoré už predtým rodili cisárskym rezom a na maternici im ostala jazva po operácii. "Táto naša prvá pacientka mala tiež jazvu po cisárskom reze a vcestnú placentu, okrem toho jej náboženské presvedčenie nedovoľovalo prijatie transfúzie krvi. Mesiac pred termínom pôrodu jej urobili cisársky rez za použitia metód invazívnej rádiológie. "Pred samotnou operáciou boli do prívodných ciev k maternici zavedené tenké cievky s balónikmi. Potom bolo cisárskym rezom porodené dieťa a pred pôrodom placenty boli balóniky nafúknuté, čím zastavili prívod krvi do maternice. Lekári tak mohli odstrániť placentu a ošetriť maternicu úplne v bezkrvnom teréne. Po operácii sa balóniky vypustili a odstránili, takže prekrvenie maternice ostalo plne zachované. Týmto spôsobom operácie sa znižuje krvná strata, bráni sa závažnému krvácaniu a je možné tak zachrániť maternicu u rizikových pacientok,“ informoval Stračiak. Odvtedy takto rodili ďalšie dve ženy, vždy sa narodili zdravé deti a matky mali minimálnu krvnú stratu bez potreby podania transfúzie.