Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Vo všetkých miestnych farnostiach sa začali mestské ľudové misie

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas misií putuje po nitrianskych kostoloch relikvia svätého Cyrila.

Nitra 4. marca (TASR) – Rok viery a Cyrilo-metodské jubileum sú spoločným menovateľom mestských ľudových misií, ktoré sa dnes začali v Nitre. Dvojtýždňové ľudové misie organizujú všetky miestne rímskokatolícke farnosti spolu s Nitrianskym biskupstvom. Program má ambíciu osloviť všetky skupiny obyvateľov Nitry, dokonca aj tých, ktorí nenavštevujú bohoslužby a nepraktizujú svoju vieru, uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Podľa hlavného koordinátora podujatia Jána Kušníra je program viac zameraný na evanjelizáciu, či už na školách, v nákupných centrách i na uliciach. Misijné skupiny navštívia aj väznice, zariadenia sociálnych služieb, nemocnice i rómske komunity.

Mestské ľudové misie sú rozdelené na dve časti. Súčasťou prvej je nepretržitá eucharistická adorácia v kostole svätého Martina na Chrenovej i celodenné čítanie Svätého písma v kostolíku svätého Michala v centre Nitry. Na Kalvárii sú každý večer pripravené prednášky pre vybrané skupiny – pre učiteľov, lekárov, pre rozvedených, pochybujúcich i neveriacich. Druhú časť misií, ktorá sa uskutoční zvlášť v každej farnosti, otvorí v sobotu 9. marca svätou omšou v katedrále svätého Emeráma nitriansky biskup Viliam Judák. Pol hodinu pred bohoslužbou zaznejú slová Proglasu.

Počas misií putuje po nitrianskych kostoloch relikvia svätého Cyrila. Už od dnešného dňa si ju môžu veriaci uctiť v kostole Navštívenia Panny Márie na Farskej ulici. Mestské ľudové misie vyvrcholia svätou omšou v Mestskej hale na Klokočine 17. marca, hlavným celebrantom bude biskup Judák.