Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Import

Festival Artičoky – príležitosť pre mladých umelcov

Foto: Monika Kohanová/TASR

Návštevníci jednodňového festivalu Artičoky, ktorý sa konal v Stanici Žilina-Záriečie predsatvil grafiku, fotografie a ďalšie umelecké diela študentov VŠMU

Žilina 28. mája (TASR) - Kto si myslí, že dnešná mládež celé dni len sedí za počítačom, chatuje a hrá hry, nemá celkom pravdu. Je totiž mnoho mladých, ktorí miesto myšky radšej vezmú do ruky štetec, fotoaparát alebo kameru. O tom, že to tak naozaj je, sa mohli presvedčiť návštevníci jednodňového festivalu Artičoky, ktorý sa v sobotu 19. mája konal na Stanici Žilina-Záriečie. Program festivalu sa začal prezentovaním umeleckých diel v kategórii Maľba. Neskôr sa prešlo na grafiky a fotografie. Piati z autorov fotografií študujú na VŠMU a medzi ich prezentovanými dielami boli aj fotografie pre školy na tému „Návrat k prírode“. Zaujalo ma, ako rôznorodo títo mladí umelci tému poňali. Ďalším bodom programu bolo čítanie literatúry z vlastnej tvorby. Predstavilo sa šesť talentov s ukážkami rôznych literárnych druhov a žánrov. O 19.00 hodine prišla na rad kategória Animácie a hraný film. Išlo o krátke filmy, ktoré boli nápadité a originálne. Ďalej návštevníci mohli vidieť dva dokumentárne filmy. Väčšina filmov pochádzala z tvorby študentov VŠMU. Program festivalu zavŕšil koncert skupiny Piatok 13. Pred ním však boli vyhlásené výsledky hlasovania. Cez prestávky medzi jednotlivými kategóriami boli sprievodné akcie – fotografický workshop a ukážka street art. Ak všetci práve napäto nepočúvali hokejový zápas medzi Slovenskom a Českom v rádiu, sprevádzal hudobne festival DJ CRXO.



Na zákulisné informácie o festivale odpovedal pre Školský servis TASR organizátori - skupina mladých študentov Lucia Záňová, Marek Ondruš a Martina Mäsiarová.


Čo je hlavnou myšlienkou festivalu Artičoky?


Artičoky ponúkajú mladým umelcom možnosť prezentovať sa. Cieľom je aj spojiť umelcov, aby mohli spolupracovať a zlepšovať sa.

Ako vznikol nápad uskutočniť takýto festival?


Myslím si, že takéto podujatie v Žiline chýbalo. V škole sme sa venovali organizácii podujatia s podobným zameraním a chceli sme to dostať do vyššej formy.

Ako prebiehali prípravy na festival?


Najprv sme potrebovali získať grant. Projekt bol spolufinancovaný spoločnosťou Telefónica Slovensko v spolupráci s Nadáciou Ekopolis v rámci projektu Think Big. Ďalej bolo treba vybaviť veľmi veľa telefonátov, e-mailov, kontaktovať účastníkov, zabezpečiť praktické veci ako technické vybavenie, priestory,...

Čo bolo najväčším problémom pri prípravách?


Keďže sme študenti a každý študuje v inom meste, najťažšie bolo stretnúť sa v jednom čase v jednom meste.

Na akú skupinu ľudí sa zameriavate? Kto môže prezentovať svoju tvorbu na festivale


Hlavne študenti výtvarného umenia, filmovej tvorby , ale aj amatéri. Z prihlásených vyberáme pomocou portfólií tých, ktorých diela sú najvhodnejšie na prezentovanie.

Toto je už druhý ročník festivalu. Aké sú najväčšie zmeny oproti minulému ročníku?


Minulý rok sme mnohé financovali z vlastných prostriedkov, takže nám veľa pomohol grant. Zlepšili sme reklamu, propagáciu. Máme lepšie technické vybavenie, priestory a tento rok aj ocenenia pre účastníkov.

Každého zaujme názov festivalu. Čo vlastne znamená?


Nič konkrétne. Pri pizzi sme rozmýšľali nad názvom a artičoky súvisia s pizzou. (smiech) Ale inak je to taká slovná hračka, keďže je v slove artičoky slovo art.-

Ako vidíte budúcnosť festivalu? Plánujete organizovať aj tretí ročník?


Teraz je to ťažké povedať. Všetci toho máme akurát dosť. Ale v budúcnosti by sme z toho chceli urobiť tradíciu v Žiline.
Foto: Monika Kohanová/TASR

Jonas Ridderstrale raz povedal, že aj tí najtalentovanejší jedinci potrebujú pri prechode neznámym terénom svetlo. Pre mladých umelcov je týmto terénom prostredie širšieho publika než je len rodina či spolužiaci v škole. A svetlom v neznámom teréne môže byť práve aj festival Artičoky. Držme teda palce organizátorom festivalu Artičoky, aby sa ciele festivalu podarilo uskutočniť. Aby talenty mladých nezostali neobjavené a mohli rásť.


Monika Kohanová, Gymnázium Hlinská, Žilina