Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Festival vedy v bratislavskej Starej tržnici

Foto: Matej Korpáš/TASR

Na Noc výskumníkov v Bratislave ľudí prilákali vedecké prednášky, diskusie aj bohatý kultúrny program



Bratislava 29. septembra (TASR) - Tancujúce roboty, „vesmírna pavučina“, termo kamera a mnoho ďalších zaujímavostí zo sveta vedy a technológii lákali širokú verejnosť na Festival vedy do bratislavskej Starej tržnice.

Festival prebiehal súčasne vo viacerých slovenských mestách a ponúkol pohľad na prácu vedcov a výskumníkov. V centre Bratislavy bola veľkým lákadlom prednáška prof. Branislava Sitára z Cernu, ktorý návštevníkov oboznámil so skutočnosťami Higginsovho bozónu. Na svoje si tiež prišli priaznivci dobrej muziky a slovenskej zábavy. Na pódiu vystúpila azda najznámejšia partia komikov, ktorá si hovorí PARTIČKA, hudobníci z Peter Bič Project, ale aj DJ Tager a This is Kevin pri prvej SCIENCE PARTY.

Moderátor Vlado Voštinár spovedal odborníkov z rôznych vedeckých oblastí. Interaktívne prezentácie, prednášky a diskusie zaujali každú vekovú kategóriu. Tí najmladší sa mohli pohrať s vycvičenými psími robotmi, ktoré reagovali na pohladenie. Zaujímavé bolo počuť aj zvuk vesmírnej rakety. Na festivale nechýbali ani študenti vysokých škôl so svojimi vlastnými projektmi, ktoré reprezentovali v duchu hesla veda je život či matfyz je in.

Noc výskumníkov vznikla vďaka Slovenskej organizácii pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied a portálom EurAtiv.sk.




Matej Korpáš, Univerzita Komenského, Bratislava