Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Výnosy desaťročných dlhopisov americkej vlády pokračujú v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výnosy 30-ročných amerických vládnych dlhopisov sú aktuálne najvyššie od začiatku júla a výnosy 5-ročných dlhopisov sú najvyššie od začiatku roka 2020, čo bolo ešte pred začiatkom pandémie.

Washington 28. septembra (TASR) – Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády pokračujú v raste, ktorý sa začal minulý týždeň, a dostali sa najvyššie od júna. Ich zvýšenie spôsobilo napríklad výpredaj technologických titulov.

Výnosy referenčných 10-ročných amerických dlhopisov bolo o 15.45 h SELČ vyššie o 7,4 bázického bodu na 1,558 %. Výnosy 30-ročných dlhopisov stúpli o 9,7 bázického bodu na 2,092 %.

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell vo zverejnených poznámkach k utorkovému vystúpeniu pred Bankovým výborom Senátu varoval, že inflácia sa môže držať na zvýšených úrovniach dlhšie, než sa predpokladalo. Rast ekonomiky pokračuje v posilňovaní. Súbežne sa však tiež zvyšujú inflačné tlaky spôsobené problémami v rámci dodávateľských reťazcov a ďalšími faktormi.

„Inflácia je zvýšená a zvýšená zrejme zostane aj v najbližších mesiacoch, než sa spomalí," uviedol Powell.

Fed minulý týždeň signalizoval, že čoskoro môže začať spomaľovať nákup aktív. A aktualizované ekonomické prognózy ukázali, že väčšina predstaviteľov Fedu aktuálne počíta so zvýšením úrokových sadzieb už v roku 2022.

Tieto aktualizácie Fedu zrejme spustili nárast výnosov naprieč výnosovou krivkou. Ešte na konci augusta sa výnosy 10-ročných dlhopisov pohybovali na úrovni okolo 1,30 %. Výnosy 30-ročných amerických vládnych dlhopisov sú aktuálne najvyššie od začiatku júla a výnosy 5-ročných dlhopisov sú najvyššie od začiatku roka 2020, čo bolo ešte pred začiatkom pandémie.