Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Vo Vlastivednom múzeu otvoria výstavu Ľudovít Štúr a jeho doba

Ilustračné foto Foto: TASR

Obsahom výstavy sú informácie o Štúrovej práci a jeho živote, čím poukáže aj na jeho odkaz pre dnešnú generáciu.

Galanta 8. decembra (TASR) - Ľudovít Štúr a jeho doba je výstava, ktorou si Vlastivedné múzeum v Galante pripomenie 200. výročie narodenia tejto významnej osobnosti. Obsahom výstavy sú informácie o Štúrovej práci a jeho živote, čím poukáže aj na jeho odkaz pre dnešnú generáciu. Otvorenie výstavy sa uskutoční vo štvrtok (10.12.) o 17.00 h vo Vlastivednom múzeu v Galante. Informoval TASR jeho riaditeľ Jozef Keppert.

Ako uviedol, samostatný panel hovorí o tom, že prevažnú časť výstavy prevzali zo Západoslovenského múzea v Trnave. „V rámci otvorenia výstavy na uvedenú tému nadviaže aj diskusný cyklus v spolupráci so Slovenským národným divadlom (SND) pod názvom O slovenčine v roku Ľudovíta Štúra,“ priblížil Keppert s tým, že vystupujúci predstavia rozhodujúce etapy vo vývine slovenského jazyka vrátane historických, literárnych, filozofických a spoločensko-politických súvislostí.

Podľa jeho slov základnou otázkou okrem spomienok na osobnosť Ľudovíta Štúra je aj otázka jeho vnímania v dnešnej dobe. Podujatím bude sprevádzať jazykovedkyňa a herečka Ingrid Hrubaničová, ktorá je spolu s dramaturgom Petrom Kováčom autorkou konceptu. Medzi účinkujúcimi je aj vynikajúci slovenský odborník na jazyk a na témy s ním súvisiace profesor Pavol Žigo. Herec SND Robert Roth predvedie ukážky z diel slovenských autorov, ktorí ovplyvnili život Ľudovíta Štúra. V programe sa predstaví aj akordeonista Boris Lenko.

Výstava Ľudovít Štúr a jeho doba potrvá v Galante do 30. apríla 2016.