Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Import

Gbelskí žiaci a Modrá škola

Ilustračné foto Foto: PaeDr. Darina Vojvodová/TASR

Žiaci zo ZŠ s MŠ Gbely sa už niekoľko rokov zapájajú do projektu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Modrá škola.

Gbely 11. apríla (TASR) - Naši žiaci sa už niekoľko rokov zapájajú do projektu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Modrá škola. V rámci neho sa žiaci druhého stupňa zapájajú do všetkých vyhlásených súťaží. V minulých ročníkoch sme sa umiestnili v každej súťaži na popredných miestach. Tak je tomu aj v tomto ročníku Modrej školy. V literárnej súťaži na tému „Čo ma zaujalo na exkurzii v čistiarni odpadových vôd“ získal David Bolebruch žiak 7.A triedy, 2. miesto s touto prácou:

Dňa 28. 9. 2011 sme navštívili čistiareň odpadových vôd v Bratislave. Do Bratislavy sme cestovali autobusom pod dozorom pani učiteľky Vojvodovej a Hrubšovej. Čistiareň odpadových vôd v Bratislave je postavená na pravom brehu rieky Dunaj, na ktorú je napojená mestská časť Petržalka a s ňou spojené susedné časti Bratislavy - Rusovce, Čunovo, Jarovce, ako aj päť rakúskych obcí. Táto čistiareň odpadových vôd pracuje na mechanicko-biologickom princípe a slúži na čistenie splaškových odpadových vôd od obyvateľstva alebo odpadových vôd z priemyslu. O čistení znečistených vôd nám veľmi zaujímavo hovoril milý pán, ktorý pracuje v tomto podniku. Najprv nás sprievodca zaviedol k nádrži, kde sa vykonávalo mechanické prečistenie vody. Čiže odpad sa kanálom prenášal k hrabliciam, ktoré zachytávali nečistotu a oddeľovali ju od vody. Odtiaľ sa odpad prepravil do práčky alebo lisu. Potom prečistená voda odchádzala na ďalšie spracovanie do lapačov piesku. Tu sa z vody odstránil piesok a štrk. Potom sa voda dostávala do usadzovacích nádrží, kde sa na dne usadzuje kal a hnije odpad. Na tomto mieste bol hrozný zápach. Pri vyhnívaní vzniká plyn, ktorý sa uskladňuje v plynových nádržiach. Tento plyn sa môže využívať na výrobu elektrickej energie, ktorú čistiarne odpadových vôd môžu využiť pre vlastnú spotrebu, alebo na dodávku do verejnej siete. Posledným postupom bolo, že voda prešla do aktivačných nádrží, kde sú vo vode nasadené mikroorganizmy, ktoré „sa živia“ organickými nečistotami a tak prečisťujú vodu. Z poslednej nádrže už vychádza voda do prírody a je takmer o 70 % čistejšia než voda v rieke. Za jednu minútu sa prečistí asi 80 litrov vody.
Bola to veľmi zaujímavá exkurzia, pretože sme sa dozvedeli, ako funguje čistenie znečistenej vody.

Ocenenia sme získali aj vo fotografickej súťaži, ktorá bola taktiež na tému „Čo ma zaujalo na exkurzii v čistiarni odpadových vôd. Žiačka 9.A triedy, Kristína Masárová sa umiestnila na 1. mieste. Na 3. mieste sa umiestnili dve naše žiačky, Tatiana Bolebruchová z 8.B triedy a Nikolett Nemcová z 8. A triedy.
V súčasnej dobe žiaci usilovne pracujú na vedomostnej súťaži o vode, ktorá bude vyhodnotená v júni.

PaeDr. Darina Vojvodová, ZŠ s MŠ Gbely