Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Globálne prepúšťanie v Tesle sa dotkne aj závodu v nemeckom Grünheide

Na archívnej snímke z 22. apríla 2021 logo amerického výrobcu elektromobilov Tesla sa nachádza na dobíjacej stanici v americkom meste Buford. Foto: TASR/AP

Spoločnosť v utorok oznámila, že v Grünheide plánuje zrušiť 400 pracovných miest.

Berlín 23. apríla (TASR) - Plánované globálne znižovanie počtu pracovných miest v spoločnosti Tesla zasiahne aj jediný európsky závod amerického výrobcu elektromobilov v Grünheide pri Berlíne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosť v utorok oznámila, že v Grünheide plánuje zrušiť 400 pracovných miest. Aby sa vyhla povinnému prepúšťaniu, plánuje pre zamestnancov "dobrovoľný program", o ktorom bude rokovať so zamestnaneckou radou. Bližšie podrobnosti Tesla neposkytla. Minulý týždeň automobilka oznámila, že zmluvy s 300 dočasnými pracovníkmi v Grünheide nepredĺži. V závode v súčasnosti pracuje viac ako 12.000 ľudí.

Tesla čelí rastúcemu tlaku z Číny, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, kde miestne automobilky vyrábajú lacnejšie modely. Generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk minulý týždeň oznámil, že Tesla celom svete prepustí viac ako 10 % svojich zamestnancov. Zároveň priznal, že automobilka sa pripravuje na prvý celoročný pokles predaja od svojho vzniku.