Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

Guinea spustí v utorok očkovanie proti ebole

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Začiatok očkovacej kampane sa musel odložiť o jeden deň po tom, čo lietadlo s tisíckami dávok vakcíny nemohlo pre saharskú piesočnú búrku pristáť v guinejskom hlavnom meste Konakry.

Konakry 23. februára (TASR) - Západoafrický štát Guinea spustí v utorok očkovanie proti ebole. Začiatok očkovacej kampane sa musel odložiť o jeden deň po tom, čo lietadlo s tisíckami dávok vakcíny nemohlo pre saharskú piesočnú búrku pristáť v guinejskom hlavnom meste Konakry.

Mimoriadny let s očkovacou látkou od firmy Merck nakoniec pristál v Guinei v pondelok neskoro večer, informoval spravodajca agentúry AFP.

Zdravotnícke orgány uviedli, že niektoré z viac ako 11.000 dávok budú smerovať priamo do Nzérékoré, najväčšieho mesta lesnatej horskej oblasti Guinée forestiere, v ktorej nedávno zomrelo na ebolu päť ľudí.

Na utorok je naplánované aj očkovanie v Konakry.

Guinea ešte 14. februára oficiálne informovala, že má na svojom území epidémiu eboly. Začiatkom februára prvé úmrtie na toto vírusové ochorenie potvrdila v strednej Afrike ležiaca Konžská demokratická republika (KDR), niekdajší Zair.

Epidémia eboly zasiahla západnú Afriku v rokoch 2013-16 a podľa oficiálnych údajov v troch krajinách tohto regiónu - v Guinei, Libérii a Sierre Leone - spôsobila viac ako 11.300 úmrtí, z toho vyše 2500 v Guinei.

V stredu by malo zo Spojených štátov doraziť ďalších 8700 dávok vakcín.