Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Gulyás: Maďarsko nemôže podporiť nový balík sankcií EÚ voči Rusku

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Európska únia prinútila členské štáty k tomu, aby boli na Rusko uvalené energetické sankcie. Odvtedy ceny energií mohutne narástli, skonštatoval Orbán.

Budapešť 29. septembra (TASR) - Maďarsko nemôže podporiť plánované ôsme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ak bude obsahovať energetické sankcie. Podľa servera Origo.hu to uviedol vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur, oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne.

Podľa agentúry MTI šéf úradu vlády podotkol, že je načase, aby proti sankciám zakročilo aj Slovensko. "Rusi dnes môžu predávať ropu a zemný plyn za bezprecedentne vysoké ceny a vďaka tomu dosahujú príjmy, o akých sa im ani nesnívalo," dodal.

Gulyás v tejto súvislosti ďalej uviedol, že vláda premiéra Viktora Orbána sa v stredu rozhodla, že v rámci národnej konzultácie sa spýta občanov na ich názor na energetické sankcie voči Rusku. "Namiesto rozhodnutia politických elít si chceme vypočuť názor ľudí. V Európe ide momentálne o ojedinelú konzultáciu," zdôraznil šéf úradu vlády.

"Európska únia prinútila členské štáty k tomu, aby boli na Rusko uvalené energetické sankcie. Odvtedy ceny energií mohutne narástli. Brusel sľuboval, že sankcie prispejú k ukončeniu vojny a že tieto sankcie zasiahnu agresora. Namiesto toho dnes každý občan Európy platí sankčnú cenu za energie," konštatoval v stredu Orbán.