Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Gulyás: Pri útoku hackerov na rezort diplomacie neunikli citlivé údaje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Šéf úradu maďarskej vlády niekoľkokrát zopakoval, že ho rezort diplomacie informoval o tom, že neunikli žiadne dôverné údaje.

Budapešť 23. mája (TASR) - Ruský hackerský útok proti ministerstvu zahraničných vecí v roku 2021 bol úplne obyčajným útokom, pri ktorom neunikli žiadne citlivé údaje. Podľa servera hang.hu to povedal vo štvrtok šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Gulyás tak reagoval na otázku servera 444.hu, prečo rezort diplomacie popiera tvrdenia, že ruskí hackeri v roku 2021 prelomili zabezpečenie počítačovej siete ministerstva a získali tajné informácie. Podľa slov Gulyása ide o lož, pretože k úniku dôverných údajov nedošlo. Nepoprel však, že útoku hackerov sa udial, čo však označil za každodenný jav.

Ako pripomeul server 444.hu, Národná bezpečnostná služba vo svojej správe uviedla, že rôzne siete ministerstva zahraničných vecí boli napadnuté v celom rozsahu a konzulárnu korešpondenciu a interné informácie odcudzili hackerské skupiny financované Ruskom.

Šéf úradu maďarskej vlády niekoľkokrát zopakoval, že ho rezort diplomacie informoval o tom, že neunikli žiadne dôverné údaje.

Na otázku prečo rezort riadený ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom v tejto záležitosti nekontaktoval Moskvu, Gulyás reagoval príkladom, že aj americká spravodajská služba monitorovala mobil bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, no nemecké ministerstvo zahraničných vecí nekonalo.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)