Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Hlas podporí podanie očkovacieho zákona na ústavný súd

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Líder Smeru-SD Robert Fico vidí v prijatom zákone zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Považuje ho za diskriminačný a protiústavný.

Bratislava 25. júla (TASR) – Mimoparlamentný Hlas-SD podporí podanie novely zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach, na Ústavný súd SR. Podanie avizoval opozičný Smer-SD.

„Vláda má dnes schválený zákon, ktorý umožňuje vyžadovať očkovanie od kohokoľvek hocikde sa pohne," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini po schválení zákona, ktorý považuje jeho strana za diskriminačný. Odmieta delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných.

Zdôraznil, že v právnej norme nie je zapracovaná avizovaná dohoda koalície, ktorá hovorí o bezplatných testoch do práce, škôl či obchodov a nedelení ľudí na očkovaných a neočkovaných. „My nemôžeme veriť pofidérnym dohodám, ktoré sa urobili narýchlo predtým, ako sa niektorí rozleteli na dovolenky," vyhlásil s tým, že koalícia klame verejnosť v snahe zmierniť jej tlak.

Schválená vládna novela umožní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Líder Smeru-SD Robert Fico vidí v prijatom zákone zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Považuje ho za diskriminačný a protiústavný. Na ústavnom súde chce žiadať pozastavenie účinnosti a vyhlásenie právnej normy za protiústavnú.