Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Rezort školstva rieši právny nárok dieťaťa na miesto v materskej škole

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Diskusia k tejto téme musí byť podľa Horeckého medzirezortná. Podmienkou je podľa šéfa rezortu školstva i zmena financovania alebo väčšia transparentnosť financovania.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR rokuje o právnom nároku na miesto v materskej škole pre dieťa od troch rokov so samosprávami aj Ministerstvom financií (MF) SR. Potvrdil to v utorok minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký s tým, že stanovené termíny stihnú dodržať.

Zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov je jedným z míľnikov v Pláne obnovy a odolnosti SR, ktorý musí splniť rezort školstva. "Snažíme sa rokovať so samosprávami a MF a pripraviť právny nárok tak, aby sa dal dotiahnuť do konca a zrealizovať. Rokujeme s Európskou komisiou o nevyhnutnom ročnom posune právneho nároku," povedal Horecký. Ako ďalej vysvetlil, napríklad rodičia štvorročných detí by mali právny nárok na miesto v materskej škole v jednom roku a trojročných detí v ďalšom roku. Pripomenul, že schváliť sa to musí do marca 2023.

Diskusia k tejto téme musí byť podľa Horeckého medzirezortná. Podmienkou je podľa šéfa rezortu školstva i zmena financovania alebo väčšia transparentnosť financovania. "Pokiaľ by sme sa nedohodli so samosprávami na úprave originálnych a prenesených kompetencií, tak by sme ponúkli ako plán B mechanizmus, ako urobiť financovanie transparentné. Európskej komisii to postačuje," povedal Horecký. Ako ďalej vysvetlil, transparentné znamená, že bude úplne jasné, koľko materské škôlky zo samospráv dostanú. "Dnes sa napríklad v Bratislave líšia niekedy až násobkami jednotlivé príspevky/dotácie na dieťa v materskej školách v jednotlivých mestských častiach. Pre nás je dôležité, aby, keď je tam taký rozdiel, bol zargumentovaný," priblížil. Financovanie musí byť podľa neho férové voči všetkým deťom a zrozumiteľné.